Nekrologij

Naša je Zajednica obogaćena sestrama koje svoja zapažanja Stvoriteljevih tragova izražavaju (s)likovno.

S. M. Mladena (Drina) Čuljak rođena je u Klobuku 5. lipnja 1912. godine od oca Bariše i majke Janje rođ. Šimić. U samostan Školskih sestara franjevaka u Mostaru stupa 1927. godine. Zarana je pokazivala smisao za lijepo, spretnost i profi­njeni ukus u svemu čega se prihvaćala pa je godine 1934. poslana u Maribor da uči slikati kod s. Rafaele Egger, akademske slikarice. Vrijeme provedeno u Mariboru i kasnije u Celju, iskoristila je ne samo za slikarstvo nego i za učenje umjetničkog crkvenog veza. Nakon povratka u Hercegovinu radila je kao učiteljica ručnog rada u domaćinskoj školi u Mosta­ru. Bavila se šivanjem, izradom crkvenog ruha, slika­rstvom i restauriranjem slika i kipova iz mnogih crkava u BiH. Preminula je 3. svibnja 1976. godine u Bijelome Polju i pokopana na sestarskom groblju Gruban.

S. M. Rozarija (Matija) Radić rođena je 21. veljače 1933. u Potocima kraj Mostara. Završila je Katehetski institut i pohađala Institut za teološku kulturu laika, te postigla visoku stručnu spremu iz religiozne pedagogije i katehetike. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1982. godine. Bila je suradnica Slikarske majstorske radionice Ivančić-Reiser. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Saveza zajednice umjetnika Hrvatske i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Imala je više od 100 samostalnih i skupnih izložaba u domovini i inozemstvu. U siječnju 2008. u Zagrebu je, u Galeriji Matice Hrvatske, sudjelovala u skupnoj izložbi pet sestara naše Družbe (Pax et bonum). Živi i radi u Zagrebu.

S. M. Lucijana (Anka) Kraljević rođena je 14. veljače 1949. u Mokrom, župa Široki Brijeg. Nakon osmogodišnje škole 1964. stupa u samostan Školskih sestara franjevaka hercegovačke provincije sa sjedištem u Mostaru. U vremenu redovničke formacije radila je u radionici crkvenog ruha. U Sarajevu je 1978. godine diplomirala na Katehetskom institutu. Nakon studija narednih osam godina obavljala je dužnost odgajateljice redovničkog pomlatka. Godine 1991. diplomirala je na Institutu za kršćansku duhovnost pri KBF-u u Zagrebu. Još od ranije zainteresirana za slikanje, u Augsburgu upisuje „Mali tečaj akvarela“. U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Düsseldorfu pohađala je tečajeve za slikanje. U sklopu programa hrvatske kulturne zajednice u Düsseldorfu održava tečajeve za najmlađe „Mala škola slikanja“. Sudionica je izložbe Pax et bonum.

https://ssf-mostar.com/