Kako biti siguran da te Bog zove u redovništvo?

I u naše doba, kada se čini da je Gospodinov glas zaglušen „drugim glasovima“, poziva Gospodin mnoge mladiće i djevojke sudjelovati u njegovu poslanju i služiti Crkvi u zaređenoj službi i posvećenom životu. Važna je osjetljivost i pozornost na znakove Božjega poziva. Postoje mnogi načini za otkriti zove li te Bog u redovništvo.

Najčešći znakovi mogu biti:

  • želiš ostvariti nešto važno u svome životu za sebe i za druge;
  • osjećaš veliku suosjećajnost kada oko sebe vidiš ljude koji pate i traže pomoć;
  • tvoje ti srce govori da služiš drugima;
  • tzv. obični, normalni život koji trenutno živiš, možda ti se sviđa, no ipak u dubini sebe osjećaš da ti nešto nedostaje;
  • netko je prepoznao u tebi dar poziva i predložio ti da bi mogao postati redovnik, redovnica ili svećenik;
  • tvoj te odnos s Bogom po osobnoj i liturgijskoj molitvi te primanju sakramenata podupire, oživljuje, oduševljava na takav način da se osjećaš pozvanim podijeliti Božju radosnu vijest s drugima.

Treba biti iskren prema samome sebi i prema Bogu. Uočiti darove, ispitati motive svoga odabira ili možebitnih otpora. Zbog čega?

  • zato jer samo mi, ja trebam(o) odgovoriti Bogu
  • treba biti iskren zato jer su mnoge mlade osobe koje se boje duhovnoga zvanja, i radije se skrivaju preko tisuću razloga da se ne odazovu; (Ovdje povezati sa tekstom o strahovima)
  • Božji je poziv pogrješno promatrati kao nešto što ne čini sretnim.

Da bi mlada djevojka ili mladić dobili stvarnu sliku o sebi, o onom što bi htjeli biti kako bi odgovorno i slobodno odgovorili na Božji poziv neophodno je tražiti pomoć Božju u molitvi, ali je dragocjena pomoć i osobni dijalog i povjeravanje nekomu tko je već odgovorio na Gospodinov poziv u svećeničkoj službi ili redovničkom životu. Blizina i riječi nekog svećenika, redovnika ili redovnice kadri su biti svjetlom na putu do konačnih odluka. Pomažu osobi usmjeravajući je da otkrije Božji plan s njom i da slobodno donese temeljnu životnu odluku. Bitno je odlučno i s vjerom tražiti Boga i hrabro odgovoriti ako osjetiš Božji poziv. Ako nekoga dobri Bog zove, darovat će mu sasvim sigurno i sve ono što je potrebno da postane redovnicom ili redovnikom.

Sve ovo rečeno vodi do zaključka da poziv ima svoj hod, proces kao i sve drugo. Kao kada je mladić zaljubljen u neku djevojku, on i djevojka rastu u ljubavi međusobnim upoznavanjem, odricanjem, razumijevanjem itd.

Jasno promatranje osobnog iskustva djevojaka koje osjećaju poziv na posvećeni život naša Provincija pomaže organiziranjem molitvenih seminara kao i mogućnošću boravka u jednoj od zajednica u kojoj se može upoznati karizmu i način života Družbe. Provjeravanje i uočavanje sposobnosti i zauzetosti da živi sestrinsko zajedništvo, molitveni i liturgijski život, želja da naviješta i svjedoči Riječ Gospodnju, služenje malenima i posljednjima postaju glavni kriteriji za istinsko raspoznavanje zvanja.

https://ssf-mostar.com/