S. Nada (Delfa) Barbarić

S. Nada (Delfa) Barbarić

4. studenoga 2024.

Rođena: 9. ožujka 1890., Dragićina/Čerin
Novicijat: 15. kolovoza 1916., Maribor
Preminula: 4. studenog 1918., Bijelo Polje

S. Nada je rođena u Dragićini, župa Čerin od oca Jure i majke Mare, rođ. Dugandžić. U novicijat je stupila u jeku Prvog svjetskog rata kušajući i osobno sve nevolje koje je donio i zajednici sestara u kući matici u Mariboru. Školske prostorije bile su pretvorene u neku vrstu vojne bolnice, a sestre i s njima novakinje, preko noći su morale biti njegovateljice brojnih ranjenika koji su pristizali svaki dan; k tome, sestre su kuhale za ranjenike, prale rublje i činile sve potrebno.

Teškom danonoćnom poslu pridruživala se krajnja oskudica osnovnih živežnih namirnica. Sve je to ostavljalo posljedice na zdravlje sestara pa i onih uistinu zdravih i snažnih. Takva je bila i s. Nada koja se nije štedjela u najtežim poslovima.

Nema pouzdanih podataka o tome gdje je s. Nada polagala prve zavjete. U popisu novakinja koje trebaju polagati zavjete na blagdan Velike Gospe, a koji je vrhovna predstojnica dostavila mariborskom biskupu 10. srpnja 1917., nema imena s. Nade.[1] Isto tako, uz njezino ime u „Seznamu šol. sester mariborske province od leta 1869.“ nije naznačeno da je prve zavjete položila.[2] Sve upućuje na to da se ona prije prvih zavjeta vratila u Hercegovinu, u Mostar, zbog ozbiljno načetog zdravlja. Ime s. Nade pojavljuje se pak god. 1918. u popisu pripravnica za zavjete koji vrhovna predstojnica dostavlja mariborskom biskupu sredinom srpnja te godine. Izričito je naznačeno da s. Nada (i s. Adolfina) polažu zavjete na jednu godinu na filijali, u Mostaru. Ovo bi moglo značiti da je s. Nada položila prve zavjete nekada 1917., nakon povratka u Mostar, a 1918. bi ih obnavljala.

Zadnje mjesece života s. Nada je provela u Bijelom Polju pokušavajući ojačati zdravstveno. No tadašnje prilike davale su malo izgleda za to. U to vrijeme harala je velikim dijelom Europe  tzv. „španjolska bolest“ od koje su oboljele i neke sestre. S. Nada ih je njegovala pa se i sama zarazila tom bolešću. [3] Njezin iscrpljeni organizam nije se mogao oduprijeti. Umrla je u dobi od 28 godina i pokopana na sestarskom groblju „Gruban“. Ona je ujedno prva sestra tu pokopana.


[1] Usp. ŠAM F9, god. 1917. Na spomenutom popisu pak nalazi se ime s. Adolfine Paponja koja je stupila u novicijat sa s. Nadom.
[2] Usp. APMar, Ljubljana, Seznam šol. sester mariborske province od leta 1869.; Personalstand, god. 1918.
[3] Usp. KROpok, pod br. 96; Nekrologij provincije

(S. Natalija Palac, U Knjigu života upisane, Mostar, 2013., str. 15-16.)

Pregledaj cjeli kalendar

https://ssf-mostar.com/