S. M. Regina Iva Galić

S. M. Regina Iva Galić

17. veljače 2024.

Rođena: 22. studenog 1926., Gorica
Novicijat: 7. listopada 1954., Bijelo Polje
Prvi zavjeti: 8. listopada 1955., Bijelo Polje
Vječni zavjeti: 8. prosinca 1958., Bijelo Polje
Preminula: 17. veljače 1964., Jablanica

Iva s. Regina rođena je u Gorici, u obitelji Mate i Luce rođ. Bušić. Kandidaturu je započinjala dva puta. Prvi put bilo je to u prvim poratnim godinama. No kako su sestre morale napustiti sve svoje kuće 1949. kandidatkinje i mlađe sestre poslane su roditeljskim kućama jer nije bilo mjesta u jedinoj neoduzetoj kući u Bijelom Polju. Iva s. Regina tako je ponovno primljena u kandidaturu 10. veljače 1953. U novicijat, obnovljen nakon sedam godina prekida, stupila je zajedno sa šest drugih postulantkinja.

S. Regina kao kuharica bila je na nekoliko hercegovačkih župa: neposredno nakon položenih prvih zavjeta, godinu dana na Š. Brijegu, zatim po tri godine u Vitini i Posušju i zadnje nepune dvije godine u Drinovcima.

Zadnjih godina života, osobito kada je raspoređena na dužnost u Drinovce, počela se još više žaliti na zdravstvene probleme kojih je imala i ranije. Liječila se od depresije u Sarajevu. Smrt ju je zatekla u Jablanici kamo je bila privremeno smještena u župnom stanu, gdje je inače tada bila s. Vjekoslava Dragićević.

S. Regina je pokopana na sestarskom groblju u Bijelom Polju.[1]


[1] Raspored sestara, god. 1954.-1964.; Nekrologij provincije; Sjećanja sestara

(S. Natalija Palac, U Knjigu života upisane, Mostar, 2013., str. 92.)

Pregledaj cjeli kalendar

https://ssf-mostar.com/