S. M. Mila Begić

S. M. Mila Begić

12. siječnja 2025.

Rođena: 7. listopada 1953., Posuški Gradac, BiH
Novicijat: 12. kolovoza 1972., Bijelo Polje, Potoci 1
Prvi zavjeti: 12. kolovoza 1973., Bijelo Polje/Potoci 1
Doživotni zavjeti: 11. kolovoza 1978. Bijelo Polje/Potoci 1
Preminula: 12. siječnja 2023., Zagreb

Sestra Mila rođena je 7. listopada 1953., u župi sv. Franje Asiškog u Posuškom Gracu kao deveto od desetero djece u kršćanskoj obitelji Andrije i Ive rođ. Grubišić. Kršćanske i životne vrijednosti primila je od svojih roditelja, napose majke Ive, koja je svoj život i obiteljski dom učinila mjestom molitve i zahvalnosti Bogu.

Nakon završene osnovne škole petnaestogodišnja je Mila 23. srpnja 1968. primljena u kandidaturu u Bijelom Polju, gdje prolazi faze početnog odgoja: godinu novicijata započela je 12. kolovoza 1972., prve redovničke zavjete polaže 12. kolovoza 1973., a doživotne 11. kolovoza 1978. godine.

Prve godine redovničkog iskustva stjecala je s. Mila u našoj zajednici na Širokom Brijegu (Lištica) od 1973. do 1976., katehizirajući i radeći u pletionici. Potom završava Katehetski institut u Sarajevu (1976. - 1979.). Od 1979. do 1982. u župi Vitina poučava vjeronauk i brine o uređenju župne crkve. Preostali dio njezina života odvijao se na relaciji Zagreb – Baška Voda – Zagreb. Od 1982. do 1987. djeluje u salezijanskoj župi Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji, potom od 1987. do 1997. u našoj zajednici i župi u Baškoj Vodi. Ovdje je, obnašajući službu kućne predstojnice, u vrijeme Domovinskog rata primila cijelu bjelopoljsku zajednicu i mnoge druge koji su zbog ratnih nevolja tražili utočište i utjehu. Godine 1997. s. Mila se ponovno vraća u župu Marije Pomoćnice u Zagrebu i poučava vjeronauk u školi i župi. Od 2002. do svojeg prelaska u vječnost živjela je i djelovala u samostanu Srca Marijina na Knežiji. Službu kućne predstojnice obnašala je u zajednici koja je djelovala pri salezijanskoj župi na Knežiji te u našim zajednicama u Baškoj Vodi i Zagrebu.

S prestankom rada u školi 2018. godine s. Mila odlazi u aktivnu mirovinu. Kao kućna predstojnica vodi brigu o samostanskoj zajednici, a od ožujka 2021. godine prati građevinske radove na obnovi i dogradnji kuće. Do posljednjeg daha, s puno fizičkog napora, pozorno je pratila svaki građevinski korak, neumorno obilazeći svaki kutak i ukazujući na detalje o kojima je trebalo voditi računa.

Poziv vjeroučiteljice s. Mila obavljala je svim srcem i dušom. Na plodno tlo dječjih duša gotovo pedeset godina sijala je sjeme temeljnih kršćanskih vrijednosti ljubavi prema Bogu, vlastitom životu i svakom čovjeku. U redovničkoj svakodnevici molitva i zajedništvo bile su joj svetinja. U svemu temeljita i predana, zadnje atome snage uložila je u izgradnju zajednice kojoj je svim bićem pripadala.

U vrijeme postulature ozbiljno se razboljela i od tada zdravstvene poteškoće postaju sastavni dio njezinog života. Ali bolest, krhkost i umor nisu bili u fokusu njezine svakodnevice jer joj pogled bijaše usmjeren na Gospodina. U krhkosti tijela očitovala se snaga Duha koju je crpila iz susreta s Njim. Preminula je 12. siječnja 2023. na kardiološkom odjelu Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu, a pokopana je 14. siječnja na sestarskom groblju Gruban u Bijelom Polju.

Pregledaj cjeli kalendar

https://ssf-mostar.com/