S. Ljudevita Ilka Nevistić

S. Ljudevita Ilka Nevistić

27. prosinca 2024.

Rođena: 18. srpnja 1921., Šuica
Novicijat: 8. rujna 1942., Mostar
Prvi zavjeti: 9. rujna 1943., Mostar
Preminula: 27. prosinca 1947., Bijelo Polje

Jedina sestra naše provincije iz Šuice je Ilka s. Ljudevita Nevistić iz obitelji Ilije i Ruže rođ. Lauš. U samostan je došla početkom rata, 13. ožujka 1941. Godinu i pol dana kasnije stupila je u novicijat u Mostaru. Prve zavjete je položila 9. rujna 1943. i potom ih obnavljala sljedećih godina istoga dana i mjeseca. Vječne zavjete nije položila.[1]

Kratko vrijeme svog redovničkog života provela je u provincijalnoj kući, a prvu poratnu godinu u Brestovskom poradi liječenja. Dvije zadnje godine života proživjela je u Bijelom Polju.

Vrijeme u kojem je živjela kao redovnica nije omogućavalo osposobljavanje za neki pobliže određeni apostolat. Svagdanji život i okolnosti nametali su svoje zahtjeve i potrebe. S. Ljudevita im je odgovarala marljivošću i savjesnošću pokazujući mnogostruke sposobnosti u svakom poslu: od rada na vrtu, preko šivaonice i radionice ručnog rada pa do privatnog polaganja gimnazije i sviranja glasovira. Reklo bi se: puno je željela, puno bila kadra ostvariti, ali rana smrt, u 27. godini nije joj to dopustila.

Ono najljepše u životu s. Ljudevite bilo je to što su naprijed navedene osobine bile sretno združene s dobrotom, blagošću i veseljem, a sve prožeto iskrenom pobožnošću. [2]

S. Ljudevita počiva na groblju Gruban u Bijelom Polju.


[1] Sestre koje su stupile u novicijat zajedno sa s. Ljudevitom vječne zavjete su položile 8. rujna 1948. (većina), a neke i 1949. Razlog tome produženom junioratu zacijelo su i okolnosti koje su tada vladale u našoj provinciji.
[2] Raspored sestara, god. 1943.-1947.; Nekrologij provincije.

(S. Natalija Palac, U Knjigu života upisane, Mostar, 2013., str. 60.)

Pregledaj cjeli kalendar

https://ssf-mostar.com/