S. Leonila Stana Musa, st.

S. Leonila Stana Musa, st.

26. prosinca 2024.

Rođena: 2. svibnja 1901., Čalići/Čerin
Novicijat: 15. kolovoza 1923., Maribor
Prvi zavjeti: 9. rujna 1924., Mostar
Vječni zavjeti: 10. srpnja 1925., Bijelo Polje
Preminula: 26. prosinca 1925., Bijelo Polje

Sestra Leonila Stana rođena je od oca Blaža i majke Kate, rođ. Milićević u Čalićima. U kandidaturu je stupila vrlo mlada i kao kandidatkinja završila učiteljsku školu. Nakon završene škole trebala je u Mariboru poučavati hrvatski jezik u tamošnjoj sestarskoj školi. U Mariboru je stupila u postulaturu i u novicijat. Međutim, prve zavjete nije polagala u Mariboru, iako se njezino ime nalazi na popisu novakinja, koje trebaju polagati zavjete u kolovozu 1924. Taj popis dostavljan je mariborskom biskupu obično dva mjeseca pred polaganje zavjeta. Tako je bilo i u ovom slučaju.

Sestra Leonila oboljela je i vratila se u Mostar pred kraj novicijata. Prve zavjete položila je s prvom skupinom mostarskih novakinja 9. rujna 1924. Kad se činilo da se malo oporavila, počela je raditi u sestarskoj školi u Bijelom Polju. No oporavak je bio kratka vijeka. Bilo je očito da se smrt približava žurnim korakom. Svjesna toga, s. Leonila je potvrdila žrtvu svog života polaganjem vječnih zavjeta 10. srpnja 1925. u Bijelom Polju.[1]

O s. Leonili starijoj pripovijeda se kako ju je u bolesti mučio osjećaj da je premalo, gotovo ništa učinila za zajednicu. A željela je učiniti mnogo. Svjesna da će je bolest uskoro poslati u krilo sestrici smrti, zamolila je, za vrijeme jednog posjeta, svoju mlađu sestru Lucu da dođe u samostan i nastavi ono što njoj bolest i skora smrt neće dopustiti. Tako se zaista i dogodilo: mlađa sestra ju je „naslijedila“ imenom i životom, ali i smrću u cvijetu mladosti.

Sestra Leonila starija podlegla je bolesti 26. prosinca 1925. u Bijelom Polju gdje je i pokopana[2].


[1] Usp. Knjiga zavjetovanja I.
[2] Usp. Nekrologij provincije.

(S. Natalija Palac, U Knjigu života upisane, Mostar, 2013., str. 20-21.)

Pregledaj cjeli kalendar

https://ssf-mostar.com/