Sestarska zajednica počela je djelovati u Ljubuškom 1978. godine, a sestre su do početka listopada 2009. stanovale u kući uz crkvu sv. Kate koja pripada Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, odnosno župi Humac. Od samih početaka sestre ovdje djeluju u vjeronaučnoj pouci, zdravstvu, a bavile su se i kućnom radinošću.

U vrijeme Domovinskoga rata kuća je bila proširena izgradnjom soba na prostoru postojeće terase. Zbog nedostatnog prostora u ratno i poratno vrijeme u ovoj su kući bile smještene i kandidatkinje (1992.-1998.). Sestre su radile u školi kao vjeroučiteljice i vodile brigu o crkvi sv. Kate, a u prosincu 1991. tu je otvorena zubna ordinacija u kojoj je stomatologinja s. Josipa Bešlić pružala usluge prvenstveno sestrama iz Provincije, a po mogućnosti i drugima.

Na svetkovinu sv. Franje 4. listopada 2009. sestre su preselile u vlastitu kuću izgrađenu na zemljištu koje je sestrama darovala gospođa Kata Boras koju su sestre njegovale. Preseljena je i zubna ordinacija. Kućnu kapelicu posvećenu Imenu Isusovu svečano je blagoslovio mons. don Tomo Vukšić, tadašnji generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Namjena kuće ostala je ista.

https://ssf-mostar.com/