sakrament ljubavi

Kapelica klanjanja

Naš Gospodin je skriven tamo u Presvetom Sakramentu, čeka da dođemo i posjetimo ga, i uputimo mu svoje zahtjeve!
(Sv. Ivan Vianney )

Kapelica klanjanja

Pridruži nam se u molitvi i klanjanju

 

U sklopu samostana Školskih sestara franjevaka u Mostaru nalazi se kapelica kao duhovna oaza sestrama i svima koji se žele odmoriti u Isusovoj blizini. U tišini ove kapelice u klanjanju Euharistijskom Isusu svaki se sat izmjenjuju sestre samostanske zajednice, a tijekom dana pridružuje im se i značajan broj vjernika laika – štovatelja Presvetog Oltarskog Sakramenta. Stoga ju se može nazvati kapelicom Vječnog klanjanja ili svetištem Euharistije. Na ovom molitvenom mjestu sam Bog nas čeka da nas okrijepi svojim mirom, nutarnjom radošću i sigurnošću koju nam nitko ne može oduzeti.

Molitveni dnevni red zajednice:

6:30  Jutarnja molitva

7:00 Sveta misa

12:00  Molitva Srednjeg časa i krunica

15:15 Krunica Božjega milosrđa

18:00  Večernja molitva i krunica

Euharistijsko klanjanje:

ponedjeljak – petak od 7:30 do 18:00 sati

subotom od 7:30 do 12:00 sati

Samostan Školskih sestara franjevaka Krista Kralja
Franjevačka 88, Mostar

Euharistijsko klanjanje je pobožna praksa klanjanja i molitve stvarnoj prisutnosti Gospodina našega Isusa Krista u posvećenoj hostiji.

Posvećena hostija vidljivo se izloži u monstranci ili pokaznici na oltaru ili u tabernakulu tako da ju svi mogu vidjeti i moliti se u Kristovoj nazočnosti.

Katekizam Katoličke Crkve kaže nam: „Klanjanje je temeljni čovjekov stav, kojim se pred Stvoriteljem priznaje kao stvorenje. Ono uznosi veličinu Gospodina koji nas je stvorio i svemoć Spasitelja koji nas oslobađa od zla. Klanjanje je stav duha koji pred ‘Kraljem slave’ (Ps 24,9.10) pada ničice i smjerna šutnja pred Božjim licem koji je ‘uvijek od nas veći’. Klanjanje Bogu triput svetom i nadasve ljubljenom ispunja nas poniznošću ulijevajući sigurnost našim prošnjama.” (KKC 2628)

Kada se Presveto nalazi u svetohraništu treba pokleknuti desnim koljenom do tla. Glavu i gornji dio tijela valja držati uspravno.

Kada je izložen Presveti Oltarski Sakramenat treba pokleknuti na oba koljena (kleknuti prvo na desno koljeno, pa onda na lijevo) i duboko se nakloniti.

 

Vrijeme klanjanja je vrijeme tvoje osobne molitve. Možeš sjediti ili klečati. Provedi ovo vrijeme razmatrajući da se nalaziš u Božjoj prisutnosti. Ovo vrijeme možeš iskoristiti i za molitvu krunice, molitvu krunice Božanskog milosrđa, čitanje Biblije ili neke duhovne knjige, za razgovor s Isusom, pisanje molitvenog dnevnika ili bilo koji drugi oblik molitve koji odaberete. Možete ostati u tišini i promatrati Isusa. Nije bit  tome što radiš nego u čijoj se prisutnosti nalaziš.

Ne postoji određeno vrijeme kada morate ostati u klanjanju. U katoličkoj crkvi postoji pobožna tradicija provođenja jednoga sata u euharistijskom klanjanju u prisutnosti Presvetog Sakramenta, ali svaki trenutak proveden u prisutnosti Presvetog Sakramenta je izvor mnogih milosti.

Kapela je otvorena svima. Sestre se izmjenjuju svaki sat na klanjanju što omogućuje da kapela bude otvorena za sve osobe koje žele posjetiti Gospodina.

„Više sam naučio iz klanjanja pred Presvetim nego iz svih knjiga koje sam proučavao.”

Sv. Toma Akvinski.

 

„Budućnost pripada onima koji se Bogu klanjaju u tišini.”

Sv. Ivan Pavao II.

 

„Kad bi ljudi provodili sat vremena tjedno u klanjanju pred Presvetim, pobačaja ne bi bilo.”
P. Patricio Hileman

 

„Kad god idem u kapelu, dolazim pred Gospodina i kažem mu: ‘Gospodine, ovdje sam. Reci mi što želiš od mene.’ I onda kažem Bogu sve što mi je na srcu. Ispričam mu svoje boli i svoje radosti, a onda ga slušam. Ako pozorno slušate, Bog će također progovoriti vama. Kad ste s Gospodinom, ne možete samo govoriti, morate i slušati. Bog vam uvijek govori ako mu pristupite iskreno i jednostavno.“

Sv. Katarina Labouré

 

„Vrijeme koje provedete s Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje je utrošeno vrijeme na zemlji. Svaki trenutak koji provedete s njime produbit će vaše zajedništvo s njime i učiniti vašu dušu još slavnijom i ljepšom u vječnosti, a donijet će i trajan mir na zemlji.”

Sv. Majka Terezija

 

„Znajte da ćete više postići moleći petnaest minuta pred Presvetim Sakramentom nego svim ostalim duhovnim činima tijekom dana. Istina, naš Gospodin svugdje čuje naše molitve, ta obećao je: ‘Tražite i dat će vam se’, ali svojim je slugama objavio da će oni koji ga posjete u Oltarskom Sakramentu zadobiti veću mjeru milosti.”

Sv. Alfonz Marija de Liguori

 

„O Kriste, neka moja najveća slast bude vidjeti te ljubljena i da su proglašeni tvoja hvala i slava, a posebice da se časti tvoje milosrđe. O Kriste, daj mi da slavim tvoju dobrotu i milosrđe do zadnjeg trenutka svojeg života, svakom kapljom svoje krvi i svakim otkucajem svojeg srca. Daj da se preobrazim u himan klanjanja tebi. Kad budem na svojoj samrtnoj postelji, neka zadnji otkucaj mojeg srca bude pjesma ljubavi koja će slaviti tvoje beskrajno milosrđe. Amen.”

Sv. Faustina Kowalska

https://ssf-mostar.com/