Nakon progonstva i izbjeglištva iz Bijeloga Polja (1992.), sestre su se u rujnu 1994. g. nastanile u novosagrađenom samostanu u Međugorju (Donji Baraći 8).

Danas u međugorskom samostanu živi do tridesetak sestara. Sestre starije životne dobi čvrsti su „stupovi“ ove zajednice. Svojim životnim iskustvom i trajnom molitvom svjedoče o Gospodinu kojemu su darovale svoj život.

Apostolsko djelovanje sestara je: vjeronaučna pouka u školi te rad u Udruzi „Majka Krispina“ . Uz redoviti apostolat pojedine sestre pomažu u pastoralu župe animirajući liturgiju u filijalnim crkvama.

Ova je zajednica sestara na neki način povezana s cijelim svijetom jer se u samostanu pripremaju hostije za župu Međugorje u koju tijekom godine dolaze vjernici sa svih kontinenata.

Samostanska kapelica posvećena Ranama sv. Franje, kao i prirodni okoliš potiču na tišinu i molitvu. Više puta, tijekom godine, sestre naše Provincije kao i drugih zajednica prakticiraju „povući“ se po nekoliko dana u ovu oazu na duhovnu okrjepu i odmor.

Molitveni dnevni red zajednice:
6:30 Razmatranje
7:00 Sveta misa
12:00 Molitva Srednjeg časa i krunica
15:00 Krunica Božanskog milosrđa
18:00 Večernja molitva i krunica.

U duhovni program zajednice spadaju redovite mjesečne duhovne obnove za sestre i jedan turnus godišnjih duhovnih vježbi.

Za liturgijsko-duhovni život međugorske zajednice skrbi duhovnik sestara fra Tomislav Pervan što je neprocjenjivi dar ovom samostanu i cijeloj Provinciji.

Duhovne obnove za djevojke

U samostanu se organiziraju i duhovne obnove za djevojke viših razreda osnovne škole. Obično se održavaju u vremenu Došašća i Korizme kao priprava za Božić i Uskrs. U uskrsnom vremenu redovito se organizira i Dan otvorenih vrata samostana.

https://ssf-mostar.com/