Bijelo Polje: Seminar posta, molitve i šutnje

Seminar posta, molitve i šutnje održan je od 25. do 28. svibnja 2023. u Duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju. Tema seminara bila je „Samo je u Bogu mir, dušo moja!“ (Ps 62, 2). O svome iskustvu seminara pišu Ana Begić i Elena Leko.

Samo je u Bogu mir, dušo moja – riječi su koje su nas dvadesetak ljudi privukle na seminar u Bijelo Polje, a post, molitva i šutnja – put koji smo izabrali da susretnemo Boga, živoga Boga. Nije bilo lako maknuti se od svijeta, užurbanosti i svakodnevnice te krenuti u šutnju i post, ali s pouzdanjem u Božju milost i u nadi da sve možemo ako zazovemo Boga da nam pritekne u pomoć, bilo nam je uistinu lakše. Tek smo sada shvatili koliko može biti sladak kruh i kako se bez puno riječi može dobro upoznati druge.

Na tom predivnom mjestu, napose u kapelici, imali smo priliku biti u stalnom dodiru s Nebom, s našim Gospodinom nazočnim u Presvetom Oltarskom Sakramentu. I kako onda odgovoriti na pitanje kako je bilo na seminaru? Kako živoga Boga staviti u naše riječi? Razumom neshvatljivo, riječima neopisivo, ali duši ipak tako pojmljivo i blisko.

Dovoljno je bilo samo jedni drugima pogledati u oči da bismo znali da Ga je svatko od nas susreo. Posebno bih istaknula bdijenje za svetkovinu Duhova. Žarko smo molili da Duh Sveti siđe na sve nas i zapali nas svojom ljubavlju i daruje tako željeni mir.

I dalje nam je nastaviti svatko svojim putem, svatko sa svojim brigama, ali sada više ne idemo sami jer smo svi pronašli ono što smo tražili – Njega i Njegov mir. Ili možda bolje reći da je On napokon pronašao nas, a mi mu se, radosni zbog toga susreta, konačno predali.

https://ssf-mostar.com/