Humac: Zlatna harfa 2023.

Zlatna harfa, tradicionalna smotra dječjih župnih zborova, održana je 3. svibnja 2023. u crkvi sv. Ante na Humcu. Tema ovogodišnje Zlatne harfe bila je Divan je Bog u svetima svojim u prigodi 50. obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavelića i 100. obljetnice utemeljenja Družbe Kćeri milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje.

Sudjelovalo je deset dječjih zborova s područja Hercegovine. Svaki od zborova pjevao je po dvije pjesme, jednu iz liturgijskog programa pripremljenog za slavlje sv. mise, a druga pjesma bila je izborna u skladu s temom Divan je Bog u svetima svojim.

  • Dječji zbor Radost iz Ljubuškog: O sveta gozbo i Divan je Bog u svetima svojim.
  • Dječji zbor Ključići svetog Petra iz Kočerina: Gdje god su dvojica i Nikola sveti, diko Šibenika.
  • Dječji zbor Anđeli iz Dobrkovića: Ja sam s vama i Nikola sveti, ponose nam roda.
  • Dječji zbor Gospini slavuji iz Širokog Brijega: Danas Isus i Svetom Nikoli Taveliću.
  • Dječji zbor Golubići mira iz Međugorja: Kyrie eleison i Mučeniče dragi.
  • Dječji zbor Svetog Stjepana Prvomučenika iz župe Gorica-Sovići: Uzmite jedite i Sveti Nikola moli za nas.
  • Dječji zbor Ljiljani svetoga Ante sa Humca: Sanctus i Humački himan svetome Anti.
  • Dječji zbor Nikole Tavelića iz Tomislavgrada: Kao što košuta i Usred svoda.
  • Dječji zbor Raspjevani anđeli iz Čitluka: Dan Gospodnji i Nikoli Taveliću.
  • Dječji zbor Fra Grge Martića iz Posušja: Darovi prepuni radosti i Sveti Nikola Taveliću.

Nakon nastupa dječjih zborova, humački gvardijan i župnik fra Dario Dodig uručio je Monografiju humačke župe dosadašnjem pročelniku Zlatne harfe fra Stipici Grgatu i njegovom nasljedniku fra Emanuelu Josiću, koji su zajedno s novom pokrajinskim povjerenicom Zlatne harfe za Hercegovinu, sestrom Irenom Azinović, voditeljima zborova uručili diplome za sudjelovanje na Zlatnoj harfi te dar domaćina, album Ako tražiš čudesa, kojeg su snimili članovi mješovitog župnog zbora Sveti Ante Humac.

Nakon svečane dodjele diploma, svima okupljenima, redovnicima, redovnicama, roditeljima, voditeljima zborova i djeci obratili su se dosadašnji pročelnik Zlatne harfe fra Stipica Grgat, te njegov nasljednik fra Emanuel Josić.

Misno slavlje u crkvi sv. Ante na Humcu predvodio je novoimenovani pročelnik Zlatne harfe fra Emanuel Josić. Pjevali su svi zborovi zajedno, ukupno oko 500 ujedinjenih dječjih glasova. Predvoditelj misnog slavlja govorio je o važnosti i ljepoti sudjelovanja u liturgijskom pjevanju, redovitom dolasku na probe i podsjetio na poznatu rečenicu sv. Augustina: „Tko pjeva, dvostruko moli“. Pjevačima se obratio i dosadašnji pročelnik Povjerenstva za Zlatnu harfu, fra Stipica Grgat koji je istaknuo važnost razlikovanja liturgijske i duhovne glazbe, što mladi pjevači imaju priliku učiti kroz pjevanje u župnom zboru i sudjelovanje na ovom susretu zborova.

Dječji zbor Radost iz Ljubuškog
Dječji zbor Gospini slavuji iz Širokog Brijega
Dječji zbor Golubići mira iz Međugorja
Dječji zbor Nikole Tavelića iz Tomislavgrada
Dječji zbor Raspjevani anđeli iz Čitluka
Dječji zbor Fra Grge Martića iz Posušja
https://ssf-mostar.com/