XVIII. susret biskupa BK BiH s članovima Konferencije VRPP BiH

Osamnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je u srijedu, 26. travnja 2023. u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Osamnaesti susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je u srijedu, 26. travnja 2023. u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik BK BiH, a sudjelovala su i ostala tri člana Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Na zasjedanju su također sudjelovali: predsjednica redovničke Konferencije s. Željka Dramac i trinaest članova i članica redovničke Konferencije među kojima dvojica provincijala, tri provincijalne glavarice i jedna zamjenica provincijske predstojnice. Svojim molitvama susret su pratile članice klauzurnih zajednica sestara Bezgrješne Kraljice Karmela u Sarajevu i Samostana sv. Klare u Brestovskom.

Središnja tema susreta bila je 800. obljetnica Franjevačkog Pravila potvrđenog bulom pape Honorija III., 29. studenog 1223. Tijekom osam stoljeća sve do danas spomenuto Pravilo nadahnjuje brojne naraštaje redovnika i redovnica koji djeluju u Katoličkoj Crkvi diljem svijeta kao oduševljeni Kristovi svjedoci. Nadahnuti Franjinim načinom življenja Evanđelja, davali su i daju veliki doprinos teologiji i znanosti uopće imajući uvijek na umu riječi iz oporuke sv. Franje da Pravilo i život manje braće jest ovo: obdržavati sveto Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista, živeći u poslušnosti i u čistoći. Kroz prigodno izlaganje sudionici susreta upoznati su s nastankom spomenutog Pravila koje je u početku sastojalo od evanđeoskih rečenica o poslanju apostola i nasljedovanju Isusa Krista te pravila o organiziranju zajedničkog bratskog života. Posebno su se osvrnuli na bulu odobrenja spomenutog pape Honorija III. pod naslovom Solet annuere.

U plodnoj diskusiji biskupi i članovi redovničke Konferencije upoznati su s različitim inicijativama na razini redovničkih zajednica koje slijede Pravilo sv. Franje. Sudionici su se složili da je spomenuta obljetnica prigoda za cijelu Crkvu da razmišlja o putu svetosti u aktualnom vremenu i prilikama u kojima žive i djeluju biskupijske i redovničke zajednice u Bosni i Hercegovini. Vraćajući se evanđeoskim izvorima i razmišljajući o načinu na koji je Božju riječ u život provodio sv. Franjo iz Asiza, ukazano je na potrebu da i u današnjem vremenu, posebno biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i osobe posvećenog života, zajedno sa svim članovima Crkve, donose svijetu Isusa Krista. Sudionici susreta razmišljali su i o načinu da tijekom jubileja čovjeku današnjice približe duhovnost i karizmu sv. Franje koja na prostorima Bosne i Hercegovine ima duboke povijesne korijene. Predložene su i konkretne aktivnosti na upoznavanju Franjine ljubavi prema Kristu i Crkvi u prigodi spomenute obljetnice s ciljem rasta u vjeri i ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Biskupi, redovnici i redovnice razgovarali i o nekim konkretnim poteškoćama s kojima se susreću pojedine crkvene ustanove koje imaju dječje vrtiće. Istaknuta je važnost spomenutih vrtića posebno u sredinama u kojima su katolici manje brojni, ali i potreba pronalaženja načina da ti vrtići ostvaruju svrhu radi koje su osnovani.

Tijekom zasjedanja sudionici su se osvrnuli i na svoj prošli susret održan 18. svibnja 2022. također u Sarajevu tijekom kojeg se posebno razgovaralo o mjestu i ulozi redovništva u sinodskom hodu u Crkvi. Tom prigodom bilo je riječi o načinu na koji su se redovničke zajednice uključile u sinodski hod na biskupijskoj razini. (kta)

https://ssf-mostar.com/