Sestre juniorke obnovile privremene zavjete

Na Dan posvećenoga života, 2. veljače 2023., tri sestre juniorke obnovile su privremene redovničke zavjete. Euharistijsko slavlje s obredom obnove zavjeta u kapeli provincijskog središta u Mostaru predvodio je fra Danko Perutina, gvardijan i župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru.

U prigodnoj homiliji fra Danko je protumačio liturgijska čitanja blagdana Prikazanja Gospodinova povezujući ih s redovničkim „prikazanjem“: Ruke su Blažene Djevice Marije, u kojima nosi Isusa, poput stepenica po kojima Božji Sin silazi k nama – stepenice Božje susretljivosti. Krist je sišao, postao čovjekom poput nas, kako bi uzišao Ocu zajedno s nama i učinio nas sličnima sebi. Isus je prošao istim putem kao i mi, kako bi nam naznačio novi put, koji je on sam. Za nas – osobe posvećenoga života – to je jedini put kojim imamo ići. Tim se putem, međutim, ide u poslušnosti. Isus nije došao kako bi vršio svoju već Očevu volju. Stoga, tko god slijedi Isusa, ide putem poslušnosti; nasljedujući Gospodinovu susretljivost; snizujući se i izvršavajući Očevu volju, sve do poništenja samoga sebe – kako piše sv. Pavao u poslanici Filipljanima!

Za redovnike i redovnice – nastavio je fra Danko – napredovati znači sniziti se u služenju, to jest, ići istim putem kao Isus, koji se nije kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom. Pri tome je Evanđelje nezamjenjivo pravilo za sve… Obnova posvećenog života događa se samo po velikoj ljubavi prema našem Pravilu i sposobnosti slušanja subraće i sestara. Tako se polog, karizma svake redovničke obitelji, čuva po poslušnosti i mudrosti. Na taj se način čuvamo od nevjerodostojnog, neutjelovljenog ili gnostičkoga življenja posvećenog života, što bi značilo svesti ga na karikaturu; nasljedovanje Isusa bez odricanja, molitva bez susreta, sestarski život bez zajedništva, poslušnost bez vjernosti i ljubav bez transcendencije.

Nakon homilije fra Danko je zazvao Božju pomoć na ove službenice koje su krenule putem nasljedovanja Krista. Potom su s. Marija Šimić, s. Marija Rotim i  s. Jelena Naletilić, „radosna srca dale sebe Gospodinu na dar“, kako se pjevalo u darovnoj pjesmi, obnavljajući svoju vjernost Gospodinu na još jednu godinu. Njihova je obećanja u ime Crkve primila provincijska predstojnica s. Franka Bagarić, u nazočnosti dviju svjedokinja i okupljene zajednice.

Radost i čestitke zbog njihova predanja podijeljene su nakon euharistijskoga slavlja i u samostanskom blagovalištu.

https://ssf-mostar.com/