Slavlje Izvanrednog provincijskog kapitula

Izvanredni provincijski kapitul Provincije Svete Obitelji u Hercegovini slavljen je 20. i 21. siječnja 2023. u Duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju. Slavlje Kapitula započelo je sv. misom na čast Duhu Svetomu koju je predslavio fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Kapitulom je predsjedala provincijska predstojnica s. Franka Bagarić. Otvarajući Kapitul s. Franka je, između ostaloga, istaknula kako su kapituli „milosni trenuci za sagledavanje trenutnog stanja u Provinciji te prigoda za traženje i predlaganje načina i prikladnih sredstava za osobno i zajedničko dobro kao i donošenje zajedničkih odluka, obvezujućih za sestrinstvo.“

Tijekom dvodnevnog rada na Kapitulu je dorađen i usvojen Provincijski plan za sljedeće šestogodište (2023. – 2028.) te podneseno izviješće o ostvarenju Odluka i preporuka Redovitog provincijskog kapitula, slavljenog u ožujku 2022. godine.

U izbornom dijelu Kapitula izabrane su zastupnice naše Provincije za XVI. redoviti vrhovni kapitul, koji će se slaviti u Asizu od 2. do 26. srpnja 2023. godine, te predložene kandidatkinje za novo Vrhovno vijeće koje će biti izabrano na istom Kapitulu: s. Petra Bagarić, s. Anđela Pervan i s. Branka Perković.

Na koncu slavlja Kapitula provincijska predstojnica s. Franka Bagarić je, uz zahvalu svim članicama Kapitula na aktivnom sudjelovanju, istaknula još jednom misao vodilju Kapitula Kraljevstvo je Božje među vama (Lk 17, 21) te kazala da smo pozvane istinski živjeti i raditi da Božje Kraljevstvo bude prepoznatljivo i vidljivo. „Mi smo kolijevka u kojoj se ono začinje, rađa i raste. Ono je dar koji nam je otkrivati, kako je rekao papa Franjo, u nemiru pitanja, riziku putovanja i klanjanju ispunjenom divljenjem.

https://ssf-mostar.com/