Proslava 100. obljetnice osnutka Splitske provincije

Provincija Presvetog Srca Isusova, Školskih sestara franjevki Krista Kralja sa sjedištem u Splitu proslavila je simpozijem u subotu 26. i misnim slavljem u nedjelju 27. studenoga 100. obljetnicu osnutka Provincije pod geslom „Nositeljice nade u svijetu“.

U subotu je u provincijskoj kući matici na splitskom Lovretu održan cjelodnevni simpozij o osnutku i djelovanju Provincije kroz minulo stogodište te pogledu u budućnost.

Simpozij je obuhvatio društvene i političke okolnosti u Splitu u vrijeme osnivanja Provincije Presvetog Srca Isusova, a o tome je govorio ugledni sveučilišni profesor don Marko Trogrlić. U izlaganju je predstavio iznimno tešku situaciju u Gradu pod Marjanom nakon I. svjetskog rata, a upravo u tim se okolnostima osniva splitska Provincija Školskih sestara franjevaka. Sestre su pomagale u zdravstvenoj skrbi stanovništva budući da su tada harale velike epidemije, ali također su bile važan čimbenik društvenoga razvoja tadašnjeg Splita. Nadalje je dr. sc. Nansi Ivanišević u izlaganju obradila utjecaj Školskih sestara franjevaka na odgoj i obrazovanje u Splitu i okolici od 1904. do danas te im zahvalila za svaki trud i istaknula veliku stručnost i ljubav koju su uložile u obrazovno djelovanje, a posebno u poučavanje siromašnih djevojaka. S. Polonca Majcenovič kroz predavanje je prikazala okolnosti osnivanja i osamostaljenja Hrvatske provincije, a s. Marija Petra Vučemilo značenje prve provincijske predstojnice s. Ladislave Kalinšek koja je bila žena vrsna i koja je unatoč boležljivosti služila zajednici i stanovništvu do zadnjih snaga.

Nizom izlaganja sestara splitske Provincije prikazano je djelovanje redovnica u radu s mladima, odgojno-obrazovnim ustanovama, domaćinskim službama i Domu za starije i nemoćne osobe Lovret te nastanak i razvoj Misije u DR Kongo, a također je prikazan kratki video u kojem su se nazočni mogli pobliže upoznati s načinom na koji sestre u Kongu žive te vidjeti gdje i u kakvim uvjetima rade. Program simpozija zaključen je izlaganjima prof. dr. sc. don Ivana Bodrožića o apostolatu Školskih sestara franjevki u kontekstu sinodskog puta Crkve i fra Josipa Vlašića o vjernosti franjevačkom poslanju. Tijekom cijeloga programa sestre iz zbora Školskih sestara franjevaka animirale su program raznim prigodnim glazbenim brojevima, a mogla se čuti i crkvena pučka popijevka iz DR Kongo koju su izvele s. Theresitte Nshobole Mufuliru i s. Gisele Cirhuza Bachiyjunjuze.

Proslava jubileja nastavljena je u nedjelju 27. studenoga svečanim euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj kapeli predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua uz koncelebraciju brojnih svećenika te uz nazočnost đakona i mnoštva bogoslova. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Školskih sestara franjevaka predvođen s. Mirjom Tabak.

U propovijedi nuncij je na tragu evanđelja usporedio potop iz vremena Noe s drugim dolaskom Sina Čovječjega u kojem ćemo se, kao ljudi u vrijeme potopa, spasiti jedino ako uđemo u korablju, a to je u spisima crkvenih otaca Crkva čija je Glava Krist po kojem dolazi svako spasenje. U Crkvu se može ući redovitim putem kroz vrata krštenja ili, kako kaže mons. Lingua, kroz prozor tj. da toga nismo ni svjesni, a to se događa kada se slijedi vlastita savjest i iskrenim srcem traži Boga. Ipak, unatoč ovome samo krštenjem imamo priliku odmah ući u korablju ne čekajući potop. Imamo „priliku već sada živjeti kao ‘spašeni’, odnosno živjeti kako na nebu tako i na zemlji”.

Ipak, primijetio je nuncij, danas možemo vidjeti da mi krštenici dajemo suprotno svjedočanstvo i da se borimo jedni protiv drugih umjesto da se ljubimo te tako ljude odbijamo od Crkve umjesto da ih u nju privlačimo. Podsjećajući na primjere iz evanđeoske prispodobe o dva čovjeka koja su radila na polju i dvije žene koju su mljele žito, ali se samo po jedno spasilo istaknuo je da je spasenje pitanje budnosti, a ne nekakve lutrije. „Korablja je spremna, u nju smo već ušli po krštenju, ali ako ne budemo budni, potop će nas iznenaditi kada izađemo u šetnju”, rekao je nuncij te nastavio: „Crkva, odnosno Tijelo Kristovo u punom smislu riječi, onaj je tko živi u ljubavi. Tko ljubi, u Kristu je, odnosno u korablji, tko ne ljubi, izvan nje je, pa makar bio kršten, krizman i ispovjedio se“. Punina kršćanskoga života jest budnost u ljubavi, a njezin plod je mir koji je današnjem svijetu toliko potreban, a papa Franjo poziva nas da budemo proroci mira koji će imati hrabrosti, kako kaže prorok Izajija, slomiti mačeve, prekovati koplja u srpove, naučiti umijeće mira i zaboraviti umijeće ratovanja, pojasnio je nuncij.

Obraćajući se franjevkama, nuncij im je poručio da su se u stoljetnom djelovanju više puta susrele s potopom koji su preživjele jer su ostale vjerne karizmi koja im je dana te im zahvalio za sve što su dosad učinile i čine te ih podsjetio da je sve to vrijedno jedino ako se čini iz ljubavi. „Samo Vam ljubav omogućava da bdijete i budete spremne kada Sin Čovječji dođe. Štoviše, Sin Čovječji uvijek dolazi u braći i sestrama koji kucaju na vaša vrata“, zaključio je mons. Lingua. (https://ika.hkm.hr)

https://ssf-mostar.com/