„Obitelj – sigurna ljuska“

U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije u ponedjeljak 21. studenog dr. sc. s. Kata Ostojić, ravnateljica ustanova za odgoj i obrazovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, održala je predavanje o temi „Obitelj – sigurna ljuska“, prenosi IKA (https://ika.hkm.hr).

Nakon uvoda, s. Kata predstavila je značenje individualne uloge majke i oca u obitelji, ali i važnost njihovog zajedničkog pristupa djeci kroz riječi: „Očevi i majke su djeci najutjecajnije osobe. Međusobna ljubav, suradnja, povjerenje pomažu da djeca odrastaju u zdrave i čvrste osobe. Jasan sustav obiteljskih vrijednosti utječu na razvoj djetetove osobnosti te ju oblikuju.“

Predavanje je imalo za cilj podsjetiti roditelje na sve negativne utjecaje koji mogu oblikovati dječji um i trajno uništiti dobre obiteljske vrijednosti. Neki od tih utjecaja su svakako alkoholizam u obitelji, nasilje, svađe, droge i druge ovisnosti. Opće je poznato da djeca čiji su roditelji ovisnici i sami koriste neadekvatne odgojne metode, imaju veći rizik da u dobi adolescencije izaberu drogu ili neku drugu vrstu ovisnosti kao sredstvo tješenja i rješenja životnih poteškoća.

Suvremeni veliki problem današnjeg društva je i prezaposlenost roditelja koja izravno utječe na djecu, a time i na cijelu obitelj, pa su u ovom predavanju slušatelji imali priliku čuti načine kako se nositi s ovim problemom te savjete kako poboljšati i kvalitetno koristiti obiteljsko vrijeme.

Dr. Ostojić predavanje je zaključila poticajnim riječima: „Kako bi ljuska vaše obitelji bila čvrsta i sigurna potrebno je Ljubav stalno davati jer se samo dajući obnavlja i učvršćuje“, potaknuvši roditelje na razmišljanje o svakodnevnim aktivnostima koje se nekad čine beznačajne, a ustvari su jako važne i oblikuju mala dječja srca koja su buduće majke i očevi.

Nakon predavanja održana je radionica „Škola života“ koju je vodila Maja Jakšić, psihoterapeutkinja i suradnica Savjetovališta. Sudionici su vođeni pitanjima propitivali što su naučili u svojoj obitelji iz koje su potekli, čemu ih je učio život i što žele proslijediti dalje na svoju djecu i bližnje. Susret je završen raspravom i razmjenom osobnih iskustava nazočnih.

https://ssf-mostar.com/