Proslavljena svetkovina Krista Kralja

U provincijskom sjedištu u Mostaru svečano je proslavljena svetkovina Isusa Krista Kralja svega stvorenja i naslovnika naše Družbe. Samostanskoj zajednici pridružile su se sestre iz Bijelog Polja i mostarskih zajednica, Zagrebačke i Franjevačkog samostana.

Slavlje je započelo molitvom Jutarnje u kapeli Svete Obitelji, a potom je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Nakon što su sestre otpjevale psalam i pročitale liturgijska čitanja, fra Jozo je navijestio Evanđelje te izrekao prigodnu homiliju o Kristovu Kraljevstvu, Kraljevstvu koje nam je činiti prisutnim ovdje i sada.

Kraljevstvo nebesko središnje je Kristovo učenje u svim evanđeljima – kazao je između ostaloga. Isus je počeo svoje javno djelovanje propovijedanjem o kraljevstvu „Ispunilo se vrijeme, približilo se Kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujete evanđelju“ (Mk 1, 15). I završio svoj život govoreći razbojniku: „Još danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (u mome kraljevstvu) (Lk 23, 43). Sjećanje jednako spasenje!

Taj Kralj nas podsjeća da danas i svaki danas budemo spremni potvrdno odgovoriti na šest pitanja po kojima donosimo ljudima njegovo Kraljevstvo ovdje i sada: bio sam gladan, žedan, gol, bolestan, u zatvoru, jesi li mi pomogao? Odgovor na ta pitanja govori kome pripadamo.

Poziva nas na promjenu života kako bismo postali članovi Kraljevstva! Poziva nas na izbjegavanje materijalizma koje uništava dušu. Poziva nas da mu budemo prijatelji, braća i sestre te sačuvamo njegovu prisutnost u svijetu donoseći ljubav jedni drugima…

Krist je Kralj nad životom i smrću. Uskrsnuće mu je polazna točka. Razlika između Krista i svih ostalih učitelja, mudraca, kraljeva ovog svijeta i samo-prodavača jest upravo u događaju uskrsnuća. Po njemu ulazimo u prostore svjetlosti i Kraljevstva vječnoga. Ako prihvaćamo uskrsnuće onda tražimo Kraljevstvo: „Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim!“ (Kol 3, 1-2).

U vremenima nepouzdanosti, loših vođa, praznih obećanja, propalih društvenih koncepata, ljudske pohlepe i kruga ništavila, tražiti nam je snagu u osobi Spasitelja, Učitelja, Mesije i Kralja, Krista – zaključio je fra Jozo.

https://ssf-mostar.com/