Susret župnih pjevačkih zborova Hercegovine

Nakon par godina pauze, ove godine ponovno je održan tradicionalni susret župnih pjevačkih zborova u Hercegovini. Ovogodišnji susret održan je 13. studenog 2022. u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu – piše na mrežnoj stranici župe Posušje.

Na svečanom slavlju nedjeljne večernje mise, koju je predslavio širokobriješki župnik fra Ivan Marić, zajedno je pjevalo osam zborova iz različitih hercegovačkih župa, a među njima i naš župni zbor „Fra Grga Martić“ s voditeljicom s. Ivanom Džeba. Lijepom fra Didakovom bazilikom razlijegalo se skladno pjevanje gregorijanskih napjeva, kao i pučkih popijevki i višeglasnih skladbi, a ujedinjenim zborom ravnala je s. Mira Majić uz orguljašku pratnju Marijane Ćeškić.

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je naglasio vrijednost crkvenog pjevanja, ali i skrenuo pozornost na važnost ispravnog razumijevanja liturgije i uloge zbora u liturgiji. Glazba je u službi liturgije, iz nje proizlazi i njezin je sastavni dio, što onda bitno određuje liturgijsku glazbu i pred pjevače i zborovođe stavlja zadaću uvijek pronalaziti odgovarajuće skladbe i načine pjevanja.

Nakon svete mise zajedništvo i međusobno upoznavanje župnih zborova nastavilo se na večeri i druženju u svadbenom salonu „La Viva“ gdje nije nedostajalo pjesme i veselja.

Zahvaljujemo Bogu na ovom lijepom susretu, župnicima i organizatorima, kao i svim pjevačima i sviračima za njihov trud i izdvojeno vrijeme i stavljanje svojih talenata u službu župne zajednice.

https://ssf-mostar.com/