Doživotni zavjeti s. Dajane, s. Anice i s. Katarine

Na liturgijski spomen sv. Klare Asiške, 11. kolovoza 2022., u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru doživotne zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće položile su s. Dajana Dujmović, s. Anica Orlović i s. Katarina Vučić, pritjelovljujući se tim činom u potpunosti redovničkoj obitelji Školskih sestara franjevki. Proslavi doživotnih zavjeta prethodila je intenzivna jednomjesečna duhovna priprava.

Euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja predvodio je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM u zajedništvu s dvadesetpetoricom svećenika. Među pukom u crkvi, osim redovničke obitelji, bili su nazočni roditelji, braća i sestre te rodbina i prijatelji zavjetovanica prateći ih svojom molitvom i zahvalnošću za dar redovničkoga poziva i posvemašnjeg predanja. Liturgiju su pjesmom, ministriranjem i tumačenjem obreda animirale sestre i braća franjevci.

Dok je sestarski zbor pjevao ulaznu pjesmu, u svetište su s upaljenim svijećama ušle sestre zavjetovanice u pratnji provincijske predstojnice i odgajateljice juniorki te predsjedatelja slavlja i ostalih svećenika.

Nakon službe čitanja o. Provincijal je izrekao prigodnu homiliju, govoreći između ostaloga o skladu koji prožima cijeli svemir i vječnost i čemu teži svako ljudsko srce: sklad života, sklad misli, čežnja, prolaznoga, neprolaznoga, tjelesnoga, duhovnoga… sklad rada i molitve, šutnje i naviještanja… Pozvao je s. Dajanu, s. Anicu i s. Katarinu da ostanu u Kristu – trsu jer ostanak i povezanost s Izvorom čini jedino život mogućim i skladnim. Zavjeti, koje polažu i žive, čine ih sposobnima donijeti Krista drugima, zaboraviti vlastitu sebičnost, živjeti život koji ima smisla.

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja doživotnih redovničkih zavjeta koji se sastoji od čina prostracije sestara zavjetovanica, pjevanja litanija i molitve Crkve nad zavjetovanicama, zatim polaganja zavjeta u ruke provincijske predstojnice s. Franke Bagarić u nazočnosti svjedokinja s. Vinke Bešlić, zamjenice provincijske predstojnice i s. Slavice Barbarić, odgojiteljice sestara s privremenim zavjetima. Nakon toga s. Dajana, s. Anica i s. Katarina svoje su predanje potvrdile potpisivanjem obrasca zavjetovanja, a na koncu obreda o. Provincijal blagoslovio je i svakoj od njih predao prsten, vanjski znak doživotnog posvećenja i vjernosti Kristu Zaručniku.

Na koncu misnoga slavlja provincijska predstojnica s. Franka čestitala je zavjetovanicama potičući ih da poput loze ostanu u trsu: „Božanski dar života je u nama – sok života nam je darovan ali trebamo ga čežnjom osvješćivati i živjeti. To podrazumijeva budnost na njegovu Riječ i budnost na djelovanje Duha Svetoga, svagda i na svakom mjestu. Ovo vam od srca želim, blagoslivljajući Boga, koji vas je iznutra dotakao, i koji neka u vašu dušu ubaci sveti nemir da ga neprestano i u svemu tražite, otkrivate i zahvaljujete mu.“

Također je čestitala i zahvalila roditeljima i obitelji sestara po čijoj je ljubavi i odgoju Gospodin dotakao srca njihovih kćeri potičući da ih nastave pratiti na putu njihova posvećenja.

U radosti zajedništva sestara i uzvanika svečanost se nastavila i nakon euharistijskoga slavlja blagovanjem, pjesmom i čestitkama doživotno zavjetovanim sestrama, a na koncu su riječi zahvalnosti nazočnima uputile i slavljenice.

šsf-mostar

https://ssf-mostar.com/