Međuprovincijski susret provincijskih predstojnica i odgajateljica ŠSFKK

Susret provincijskih predstojnica i odgajateljica Školskih sestara franjevki Krista Kralja održan je 19. travnja 2022. u provincijalnom sjedištu Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina u Sarajevu. Na 43. međuprovincijskom susretu sudjelovale su sestre hrvatskog govornog područja triju Provincija – Splitske, Mostarske i Bosansko-hrvatske, a virtualnim putem pridružile su se također sestre Mariborske provincije.

Na početku susreta riječi pozdrava uputila je s. Željka Dramac, provincijska predstojnica i domaćin susreta, iskazujući radost što su se mogle okupiti kako bismo podijelile zajedničke radosti, nade i poteškoće s kojima se susrećemo na putu odgoja mladih ljudi, uzevši u obzir i neizvjesnu situaciju društva koju živimo i proživljavamo. Pozdravima se pridružila također s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, želeći sudionicama susreta plodonosan rad.

Susret je započet jutarnjom molitvom i euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Ivan Šarčević, OFM Provincije Bosne Srebrene. U homiliji je naglasio važnost odgoja u odnosu na ljudsku, kršćansku, evanđeosku i franjevačku dimenziju. Naslanjajući se na evanđeosku riječ uputio je nazočne da u odgojnom traganju, poput Marije, ne odlaze s groba dok ne čuju odgovor.

U radnom dijelu, sudionice susreta nastavile su promišljati o izazovima u početnom odgoju te mogućnostima spajanja odgojnih skupina u njhovim provincijama.

Popodnevne sate sestre su kroz druženje provele u Ustanovi za prihvat i odgoj djece „Mala škola“ u Varešu te Franjevačkom samostanu, klasičnoj gimnaziji i konviktu u Visokom. Malu školu vode sestre Bosansko-hrvatske provincije koje su ih srdačno dočekale, na čelu s ravnateljicom Ustanove s. Snježanom Pavić. U Visokom su ih primili i pozdravili fra Franjo Radman, gvardijan samostana, i fra Stipo Alandžak, pedagog škole.

s. Radmila Ilinović

https://ssf-mostar.com/