Slavlje Redovitog provincijskog kapitula

Slavlje Redovitog provincijskog kapitula započelo je 3. ožujka 2022. godine u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelome Polju duhovnom obnovom koju je predvodio fra Damir Pavić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Lomeći evanđeosku riječ koju je Majka Isusova izgovorila u Kani Galilejskoj „Što god vam rekne, učinite! (Iv 2, 5), što je misao vodilja Kapitula, fra Damir je u dva nagovora „Od Marije učiti moliti i vjerovati u Božju dobrotu“ i „Na poslušnosti Božjoj Riječi graditi budućnost“ osvijestio sestrama kapitularkama najvažnije odlike posvećenoga života: molitvu, povjerenje i poslušnost Božjoj Riječi, po Marijinu primjeru. Euharistijskim slavljem, prigodom za sakrament pomirenja i euharistijskim klanjanjem sestre su se duhovno pripremile za rad Kapitula.

Prvi radni dan Kapitula, 4. ožujka 2022., započeo je euharistijskim slavljem u čast Duhu Svetomu koje je u samostanskoj kapeli predvodio mjesni biskup mons. Petar Palić u zajedništvu s tajnikom don Antom Jukićem.

Nakon okupljanja sestara u kapitularnoj dvorani i zazivom Duha Svetoga, provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina pozdravila je vrhovnu predstojnicu Družbe s. Klaru Šimunović, koja predsjeda slavlju ovoga Kapitula, i sve članice Kapitula, izražavajući svima dobrodošlicu na ovaj važni događaj za sadašnjost i budućnost naše Provincije. Slavimo Kapitul, istaknula je „u 90. godini od utemeljenja Provincije. Misao vodilja Kapitula koju smo izabrale – Što god vam rekne, učinite! – znak je naše želje da na sebe primijenimo riječi Marijine. Da u Riječi Božjoj tražimo svjetlo, jasnoću i snagu, kao što je to činila Majka Margarita i tolike sestre prije nas, kako bismo znale prosuditi znakove vremena i na njih odgovoriti prema Evanđelju.“ Osvrćući se na događaj iz Kane i Marijinu posredničku ulogu, zaključila je da „Gospa majčinski bdije i nad našim potrebama, a Onaj kojemu je sve moguće, učinit će i ono čega nema. Krhke će posude naših ljudskih mogućnosti napuniti čudom ‘novoga vina’ – umnožene radosti služenja i sigurnosti vjere.“

Članicama Kapitula obratila se potom vrhovna predstojnica Družbe s. Klara izražavajući zahvalnost da smo se mogle okupiti na slavlje kapitula, unatoč svim poteškoćama zbog pandemije koronavirusa, koja je na mnogo toga utjecala i promijenila, ali i u tim okolnostima mi smo pozvane „odgovorno tkati drukčiju, novu stvarnost“. Potom je, slijedeći temu Kapitula, kazala kako je Marijin poticaj poslužiteljima upućen i svakoj od nas danas. Istaknula je dvije misli: biti pozorne i činiti. Kao što Marija pozorno živi svaki trenutak i u nutrini osluškuje, zapaža, vidi – djelatno je prisutna, tako smo i mi pozvane „biti djelatno prisutne – pozorne kao Marija! Budimo pozorne“, pozvala je s. Klara, „na događaje i na dobro sjeme posijano u zemlju tijekom 123 godine prisutnosti sestara u Hercegovini, na sjeme posijano u prošlom šestogodištu, na sjeme koje bi se u budućnosti trebalo i moglo još više razrasti… Na gozbi u Kani Marija je uočila da vina nemaju. Svakako, i mi bismo trebale sada uočiti i neprestano uočavati što nam nedostaje za osnaženje redovničkog duha i stvaralački razvoj karizme Družbe.“ I činiti – činiti što Isus kaže. To je prema riječima pape Benedikta XVI. bio program Marijina života: „ne stavljati samu sebe u središte, nego ostaviti prostor za Boga“ (Bog je ljubav, br. 41), na što smo i same pozvane „usklađivati svoje riječi s Božjim riječima, svoje misli s njegovim mislima, svoju volju s njegovom voljom. Slušati Isusovu riječ i činiti što mi on kaže“. Otvoriti svoje srce i um i dopustiti da nas Duh Sveti zahvati i nadahnjuje pojedinačno i kao zajednicu. Nakon poticajnih misli vrhovna predstojnica s. Klara otvorila je Redoviti provincijski kapitul.

U radnom dijelu kapitularke će se, uz izvješća iz raznih apostolata Provincije i vrednovanjem konkretnoga života i djelovanja, sučeliti s izazovima i poteškoćama, razlučiti prioritete i dati nove poticaje kojima bi se, prema vlastitoj karizmi, u sljedećim godinama trebale više posvetiti.

Na slavlju Redovitog provincijskog kapitula, koji traje do 8. ožujka, osim radnog dijela bit će izabrana nova Provincijska uprava za naredno šestogodište.

šsf-mostar

https://ssf-mostar.com/