Susret Provincijske predstojnice sa sestrama vjeroučiteljicama, nastavnicama i voditeljicama zborova

Redoviti godišnji susret provincijske predstojnice s. Zdenke Kozina sa sestrama vjeroučiteljicama, nastavnicama i voditeljicama zborova održan je 6. studenoga 2021. u samostanu Navještenja Gospodinova u Širokom Brijegu. Na susretu je sudjelovalo 15 sestara.


Potaknuta smjernicama i zapažanjima iz Osvrta na kanonski pohod vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović i vrhovne savjetnice s. Lidije Glavaš s. Zdenka je ovaj susret usmjerila propitkivanju i vrednovanju našega načina života i vjernosti izvornoj karizmi Družbe s posebnim naglaskom na pastoral rada s mladima i pastoral zvanja. Od „sućuti prema siromašnoj i zapuštenoj djeci“, koja je pokretala utemeljiteljicu Družbe Majku Margaritu, do današnjih opetovanih poziva pape Franje u „izaći“ – pratiti mlade ukorak na njihovom putu: „izaći iz unaprijed stvorenih shema, susrećući mlade tamo gdje se nalaze, prilagođavajući se njihovim vremenima i ritmovima života; to znači također shvaćati ih ozbiljno dok se trude dati smisao stvarnosti u kojoj žive i pretočiti poruku koju su primili u djela i riječi, u njihovom svakodnevnom zauzimanju da izgrade vlastitu povijest i u manje-više svjesnom traženju smisla vlastitog života“ (Mladi, vjera i razlučivanje zvanja). Uključenost sestara u župnoj i lokalnoj sredini omogućuje im da se još više zauzmu da se karizma Družbe bolje upozna među pukom, posebno među mladima… ustrajnom molitvom i konkretnim aktivnostima, kako ih potiču s. Klara i s. Lidija u svome osvrtu.

U svjetlu razmišljanja, koje je sa sestrama u izlaganju podijelila, s. Zdenka ih je pozvala analizirati osobna shvaćanja i stavove te u radu u skupinama razmijeniti mišljenje u čemu i kako se mogu zauzetije angažirati u programu pastorala mladih i pastorala zvanja u današnjim prilikama? Na zajedničkom susretu sudionice su najprije izvijestile o zaključcima i prijedlozima rada u skupinama, a potom je uslijedila diskusija o temi i drugim pitanjima vezanima za život zajednice.

S. Zdenka je upoznala sestre sa svime što se tijekom protekle godine, napose u otežanim pandemijskim uvjetima, ostvarilo i što se planira u osmišljavanju kreativnih načina obraćanja mladima i potpomaganja i praćenja njihova osobnog razvoja. Tako je navela mobilnu aplikaciju Hodòs, koja nudi razne sadržaje (duhovne obnove za razne uzraste, Lectio divina, nedjeljna razmatranja, osobne razgovore i sl.), online i uživo molitveno-odgojne seminare za mlade, Dane otvorenih vrata… Sestre su također bile suglasne da osim ovih sadržaja za mlade treba nastaviti s dosadašnjom praksom održavanja jednodnevnih/poludnevnih duhovnih obnova u našim kućama ili župama.

ssf-mostar

https://ssf-mostar.com/