Međuprovincijski seminar za sestre juniorke

U franjevačkome samostanu sv. Bonaventure u Visokom od 4. do 7. studenog 2021. održan je međuprovincijski seminar za sestre juniorke. Sudjelovale su 22 sestre s privremenim zavjetima iz Mariborske, Splitske, Bosansko-hrvatske i Mostarske provincije s odgajateljicama s. Slavicom Barbarić i s. Radmilom Ilinović. Voditelj seminara bio je fra Marinko Pejić, član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a tema je bila „Opomene sv. Franje“.


Susret smo započele molitvom Večernje, a zatim je nazočne pozdravila s. Željka Dramac, provincijska predstojnica Bosansko-hrvatske provincije Prečistoga srca Marijina. S. Željka je istaknula razlog našega boravka i održavanja seminara upravo u Visokom. Može se slobodno reći da je ovo mjesto kolijevka Bosansko-hrvatske provincije. Tu sestre dolaze na poziv fratara i pokušavaju zaživjeti vlastitu karizmu pomažući fratrima u njihovu radu, a ovo je ujedno bilo i prvo provincijsko sjedište.

Kroz iscrpna predavanja fra Marinko nam je pokušao približiti lik sv. Franje, oslanjajući se ne samo na Opomene, nego i na druge Franjine spise. Važno je upoznati vlastitu franjevačku tradiciju, osobito duhovnu, a ona je duboka, suvremena, aktualna. Započeli smo od Franjine mladosti kada on provodi lagodan život, posvećen zabavi i pjesmi. Zatim dolazi događaj koji potpuno mijenja Franjin život, susret s gubavcem. Upravo mu taj susret s patnjom, boli i smrću, susret s onim čega se najviše bojao, pomaže u promjeni. Franjo prestaje obožavati samoga sebe i otkriva Boga, Boga koji je siromašan i blizak čovjeku. Temeljno je ovo Franjino duhovno iskustvo kroz kojega promatra svijet drugim očima, iskustvo koje ga pokreće. Tada Franjo započinje svoj „izlazak iz svijeta“, ali ne napušta dotadašnji svijet, nego mijenja sebe – svoje srce. Ulazi u Božji svijet, u evanđeosku logiku, po milosti osjeća da treba odvratiti pogled od samoga sebe, želje da bude u središtu i pristaje okrenuti se drugima. I mi smo pozvani činiti isto. Odvraćati pogled od sebe, ali se ne bojati susreta sa samima sobom, vlastitim ranama i bolima jer upravo tada započinje prilika za promjenu i istinsko obraćenje. Trebamo poput Franje biti blizu bratu čovjeku, ali ne udaljavajući se od Boga čije lice drugi trebaju otkriti u susretu s nama.

Tijekom seminara imale smo priliku upoznati bogatu povijest visočkog samostana i gimnazije te franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

 s. Anica Orlović

https://ssf-mostar.com/