Obred uvođenja u novicijat i postulaturu

Na Dan ustanovljenja Družbe ŠSFKK, 13. rujna, u samostanu sv. Franje u Bijelom Polju tijekom Večernje službe časova upriličen je obred uvođenja u redovnički život te primanje u postulaturu.


Nakon uvodnog obreda i upita prov. predstojnice s. Zdenke Kozina kandidatkinjama za novicijat o njihovoj želji da pristupe zajednici ŠSFKK, dodijelila im je raspoznajni znak Družbe – Tau, koji će ih podsjećati na pripadnost redovničkoj obitelji i poticati na nasljedovanje Krista siromašnog, čistog i poslušnog.

Zajednica je nastavila s molitvom psalama i navještajem Božje riječi. Uslijedio je nagovor s. Zdenke o naravi redovničkoga života te je, između ostaloga, kazala: „Redovnički je poziv milost kojom Bog privlači neke krštenike da čine više i bolje obdržavajući sveto Evanđelje Isusa Krista i vršeći Njegove zapovijedi i savjete… Godina novicijata kojom započinjete život u Družbi jedinstvena vrijeme je kroz koje ćete izravnije doživljavati način života vlastit našoj zajednici i pojačano se pripravljati za redovnički život razmišljajući o sebi, razlučujući potpuno Božju volju i provjeravajući svoju odluku. Vaše odgajateljice, ali i čitava zajednica pomagat će vam na tom putu, promatrajući vas i vašu prikladnost za život po zavjetima. Program novicijata temeljit će se na produbljenom molitvenom životu, intenzivnijem proučavanju Franjevačkog pravila i generalnih Konstitucija te povijesti, duhovnosti i karizme Družbe i Provincije pod vodstvom vaše učiteljice s. Marijane Selak i njezinih suradnik/ca.“

„Radostan je ovo događaj“, dodala je s. Zdenka, „koji se lijepo uklapa u godinu u kojoj se spominjemo 90. obljetnice utemeljenja Provincije. Vaše oduševljenje, vaša spremnost na evanđeosku korjenitost i redovničku dosljednost novi je znak koji ohrabruje i daje nade za budućnost… Neka vam se ono što ćete učiti tijekom novicijata ureže duboko u srce te i vi, poput stotnika o kojemu smo slušali u Evanđelju dana (Lk 7,1-10) i čije riječi ponavljamo u svakoj sv. Misi, budete ponizne i beskrajno oslonjene na Isusa i njegovu Riječ. Samo ćete napredovati u vjeri i istinskom nasljedovanju Isusa Krista te nesebičnom zauzimanju za potrebite, što i jest karizma naše zajednice. U ime Zajednice radujem se vašoj odluci i želim mir i ustrajnost!“

Na kraju obreda s. Zdenka je zahvalila s. Marijani Selak i s. Slavici Barbarić za trud oko odgoja provincijskog pomlatka te primljene novakinje: s. Tomislavu Đopa i s. Ružicu Džolan povjerila s. Marijani, a brigu za Veroniku Radišić u godini postulature s. Slavici. Podsjetila je i prisutnu zajednicu sestara na suodgovornost i pozvala ih da oduševljenim življenjem vlastitog poziva promiču odgojno ozračje i podupiru najmlađe na putu prema potpunom predanju Kristu.

ŠSF

https://ssf-mostar.com/