Redovnički dan 2021. održan u Međugorju

U Međugorju je 4. rujna održan XXIII. redovnički dan na kojem se okupilo više od 250 redovnika i redovnica iz cijele Bosne i Hercegovine. Redovnički skup otvorio je predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Jozo Marinčić.


Nazočnima se na početku obratio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić. On je kazao kako je papa Franjo na svetkovinu sv. Josipa 2018. objavio apostolsku pobudnicu Gaudete et exultate (Radujte se i kličite) o pozivu na svetost u suvremenom svijetu.

«Potaknuta upravo ovom pobudnicom Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života iste je godine u Rimu organizirala međunarodni skup na temu Posvećenje i posvećenje po evanđeoskim savjetima. Kaže Papa: ‘Ne treba biti biskup, svećenik, redovnik ili redovnica da bi netko bio svet. To nije tako. Svi smo pozvani biti svetima», rekao je, između ostaloga, u uvodnom obraćanju mons. Palić.

Molitva za pokojnog mons. Hosera

Domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota potom je zaželio dobrodošlicu. Naglasio je kako je ovaj dan trebao biti prošle godine, ali zbog situacije s koronavirusom nije upriličen.

«Bogu hvala u tako velikom broju, lijepom broju smo se okupili danas ovdje i radostan sam zbog toga i želim vam da se ovdje ugodno osjećate”, kazao je fra Marinko pozvavši nazočne da se zajedno pomole za donedavnog apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryka Hosera, koji je preminuo 13. kolovoza.

Pozdravne riječi uputili su i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Jozo Marinčić te predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković.

Upriličeno izlaganje

Izlaganje je nakon pozdravnih govora održao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a radi se o prikazu zbornika radova Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života Consecratio et Consecratio per Evangelica Consilia.

«Pojam posvećeni život ukazuje na to da postoji izvjesno posvećenje Bogu koje je karakterističan element toga zvanja i tim činom posve ne prestaje ona druga vrsta posvećenja prisutna u svim kršćanskim zvanjima. Od krštenja svi u Crkvi sudjeluju u istom radikalnom posvećenju, ali nakon krsnog posvećenja koje je ključno, znatan dio vjernika – kaže se ovdje – živi još jedno posvećenje koje određuje put kršćanskog života u mnoštvu slojeva Crkve, koje se sastoji od posvećenih ili zaređenih osoba», kazao je, između ostaloga fra Miljenko, a prenio radio-medjugorje.com.

Nakon predavanja bila je prigoda za svetu ispovijed čime je završio prvi dio Redovničkog dana u BiH.

Bog i danas zove

Nakon okrjepe i vremena za osobne molitve i pobožnost svetu misu predslavio je biskup Palić. Među brojnim svećenicima u koncelebraciji su bili apostolski nuncij u BiH nadbiskup mons. Luigi Pezzuto, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, predsjednik Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavko Slišković te međugorski župnik fra Marinko Šakota.

U prigodnoj propovijedi mons. Palić je promišljao o misnim čitanjima te istaknuo kako “za razliku od grma koji ne sagorijeva, mi smo pozvani svojim trošenjem i izgaranjem za Boga, za Crkvu, za bližnje biti motiv da se drugi približi meni, mom načinu života, zajednici u kojoj živim”.

“Svjedoci smo kako se na sve moguće načine trudimo oko novih duhovnih zvanja u biskupijama i u svojim zajednicama. Bog i danas zove, često i po nama. Mi smo svojim životom pozvani i poslani biti grm koji goreći za Boga izgara, zrno koje umire da bi donijelo plod. A što ako smo dogorjeli ili umrli prije smrti? Mnogo puta se, nažalost, čini kao da nema više vatre u nama, ostao je pepeo; pepeo naših evanđeoskih savjeta, pepeo našega zajedničkoga života oko kojega obilazimo i razmišljamo o jačini vatre koja je nekada gorjela i rezignirano promatramo svijet oko sebe. I onda nam se dogodi da poslušnost pretvaramo u samosažaljenje, da siromaštvo ublažavamo posjedovanjem, a čistoću kompenziramo navezanošću na osobe ili navezujući ih na sebe”, rekao je biskup te naglasio kako “ovaj današnji dan, ova euharistija, ova Božja Riječ koju slušamo poziv je svima nama da u sebi iznova čujemo glas koji je Mojsije čuo: ‘Ja sam Bog tvoga oca, Bog Abrahamov, Bog Izakov, Bog Jakovljev'”.

Pred kraj propovijedi istaknuo je kako “Isus od nas danas traži da napravimo malo više mjesta u svom srcu za njega i poruku njegovih riječi”. “Jedino se u tom slučaju sigurno nećemo izgubiti.

I nemojmo u sebi ubiti znatiželju. Ne za život drugih, nego za Boga, njegovu slavu i vječno zajedništvo s Njime. Euharistija koju slavimo i koju blagujemo neka nam bude hranom na našem životnom putu i zalog vječnoga života”, istaknuo je na kraju homilije mostarsko-duvanjski biskup.

U popodnevnim satima održana je Skupština za članove KVRPP-a BiH.

kvrppbih

https://ssf-mostar.com/