Održan seminar posta, molitve i šutnje

Seminar posta, molitve i šutnje održan je od 3. do 6. lipnja u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju. Tema seminara bila je „Samo je u Bogu mir dušo moja“ (Ps 62, 2), a voditeljica je bila s. Ljilja Pehar.


Izabrali smo put posta, molitve i šutnje da bismo se kroz njih nastojali što čvršće povezati s Bogom. Na trenutke zahtjevni i teški putovi na kraju su postale cvjetne staze kojima smo svi s radošću koračali, a potaknuti iskustvima koja smo doživjeli i razmijenili jedni s drugima, sigurno ostaje samo jedno – mi se opet vraćamo.

Poseban je osjećaj truditi se biti ponizan pred Bogom, čvrsto vjerovati da nam ništa osim Njega ne treba i kod Njega ostaviti sve ono što nas tišti, sve ono što čovjek sam nikako ne može riješiti. Upravo je takva poniznost ključna na seminaru.

Svaki dan započinje euharistijskim slavljem, a završava cjelonoćnim klanjanjem gdje čovjek kroz Božju riječ i Kristovo tijelo dobije snagu za sve ono što mu predstavlja izazov. Obroci su skromni, blagujemo kruh, vodu i čaj. Skromnost je tu da nas podsjeti kako znamo biti pohlepni, kako se ne znamo osvrnuti oko sebe i primijetiti da drugi nemaju čak ni toliko koliko nama predstavlja žrtvu.

Šutnja pak otvori u čovjeku veliku sobu ispunjenu razbacanim mislima, strahovima i nesigurnostima. Ali ostavi dovoljno prostora da se kroz razgovor s Bogom sve te misli uredno poslože i stave na mjesto. Neke zauvijek nestanu, a neke Bog svojom ljubavlju preoblikuje tako da više ne predstavljaju problem, nego radost.

Kroz zajedništvo, nagovore sestre Ljilje i razmatranja ostalih sudionika, „prepustiti se Božjoj volji“ misao je koju sam ponijela sa sobom. Koliko god se čini teškom i zahtjevnom, toliko nam je potrebna da bismo lakše išli kroz život.

Svakog od nas Bog je pozvao da mu dođemo bliže, a ovakav seminar pravi je način da barem malo zavirimo u skrovitost Njegove veličine.

Daria Buljan

https://ssf-mostar.com/