Seminar za sestre juniorke iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine

U Karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru od 3. do 5. svibnja 2019. god. održan je godišnji susret za sestre juniorke u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije.

Sudjelovalo je oko 60 sestara iz raznih družbi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Sestre milosrdnice, Služavke Malog Isusa, Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, Dominikanke, Kćeri Božje ljubavi, Kćeri milosrđa, Bazilijanke, Franjevke od Bezgrješnog začeća BDM te Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske, Splitske i Mostarske provincije. Seminar je vodio don Đuliano Trdić, svećenik Riječke nadbiskupije na temu „Dinamika psihološkog razvoja u duhovnom životu“.

Tumačeći konkretne teme kao naprimjer kako zrelo živjeti spolnost, emocionalna čistoća, čistoća srca, samoća, šutnja i izolacija te ogovaranje i klevetanje, predavač nam je na vrlo jasan način približio stvarnosti koje svakodnevno doživljavamo i s kojima se susrećemo. Don Đuliano nam je na predavanjima istaknuo važnost predanja Bogu svim umom, srcem i tijelom jer samo tako možemo potpuno pripadati Bogu – Ljubavi. Potaknuo nas je i osvijestio nam kako trebamo ispravno sazrijevati u duhovnom i psihološkom aspektu, bez kojeg se ne možemo ostvariti u  redovničkom pozivu. Također nas je i ohrabrio da trebamo živjeti u Božjoj slobodi u kojoj je Gospodin jedini i istiniti Kralj naših srdaca.

Uz bogat radni i duhovni program imale smo i slobodno vrijeme za druženje, upoznavanje i pjesmu, a u nedjelju popodne posjetile smo Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu. Posjetile smo i naše sestre Bosansko-hrvatske provincije te sestre Služavke Malog Isusa koje djeluju na tom području.

s. Arkanđela Jurčević

https://ssf-mostar.com/