Održan Drugi međuprovincijski susret za odgojiteljice u predškolskim ustanovama

Od 7. do 9. lipnja, u organizaciji sestara franjevaka Provincije Svete Obitelji u Hercegovini, održan je Drugi međuprovincijski susret za odgojiteljice koje rade u predškolskim ustanovama. Na susretu je sudjelovalo 20 sestara i laikinja odgojiteljica koje rade u odgojnim ustanovama Splitske (Jordanovac, Zadar i Kaštel Lukšić) i Mostarske provincije (Bijelo Polje, Kiseljak, Bukovica i Međugorje). 

Susret je započeo 7. lipnja u večernjim satima zajedničkim okupljanjem i večerom u samostanu sv. Franje u Bijelomu Polju. Sutradan, nakon doručka, uputile smo se prema Žitomisliću gdje smo posjetile pravoslavni manastir Blagovještenja Presvete Bogorodice iz 16. stoljeća, jedan od kulturno najznačajnijih pravoslavnih manastira Hercegovine. Tu smo imale priliku vidjeti muzejsku zbirku umjetnina kao što su ikone, rukopisne knjige i zbirku srebrenih predmeta za crkvenu upotrebu iz 17. stoljeća.

Nastavile smo zatim prema Međugorju. U Gospin zagrljaj predale smo se odlaskom na Podbrdo. Dan je bio sunčan, ali toplina u srcu bila je puno veća. Svoje molitve i zahvale upotpunile smo zajedničkom molitvom krunice koja nas je nosila Podbrdom. No tu smo imale priliku susresti i one koje su nosili drugi. Naime, tog vikenda u Međugorju se održavalo 8. međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Blagoslov je bio vidjeti radost na licu onih koji su mislili da se zbog fizičkog hendikepa nikada neće moći uspeti na Podbrdo. No Gospodin je to učinio mogućim preko brojnih volontera koji su ih nosili po nezgodnom terenu, a sve nas potaknuo na još veću zahvalnost za sva dobročinstva kojima nas daruje. Na povratku smo otišli kod Nancy i Patricka, bračnog para koji je svojim svjedočanstvom obraćenja još jednom potvrdio Božju veličinu i ljubav Blažene Djevice Marije, naše brižne Majke. U popodnevnim satima posjetile smo Ustanovu za predškolski odgoj i socijalnu skrb Majčino selo te Udrugu za pomoć i rehabilitaciju nezbrinutih trudnica i pomoć ženama s problemima u obitelji „Majka Krispina“ u kojima služe i sestre naše provincije. Dan smo završile sudjelovanjem na večernjem molitveno-liturgijskom programu u župnoj crkvi u Međugorju gdje smo uz molitvu krunice i euharistijsko slavlje imale prigodu i za sakramentalnu ispovijed.

To je ujedno bila i priprava za svetkovinu Duha Svetoga, rođendan Crkve. Proslavile smo je u nedjeljno jutro u zajedništvu sa samostanskom zajednicom u Bijelomu Polju svetom Misom koju je predvodio don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija. U tom zajedništvu opipljiva je bila ljubav Božja koja je razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan (Rim 5,5).

Nakon doručka pogledale smo film „120 godina milosti“, koji je povodom ovogodišnje 120. obljetnice dolaska sestara franjevki na hercegovačko tlo pripremila s. Matija Pačar. Posjetile smo potom Franjevačku crkvu i samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru, o čijoj nam je bogatoj povijesti govorio fra Ivan Ševo. Obišle smo i stari dio grada Mostara te sufijsku tekiju na izvoru rijeke Bune, jednom od najvećih izvora u Europi. Naš ovogodišnji susret završile smo zajedničkim objedom.

Radost i blagoslov je bio družiti se u ove dane, razmjenjivati iskustva, duhovno se okrijepiti. U svoje zajednice i na svoja radna mjesta vratile smo se zahvalne i uvjerene kako su nam ovakvi susreti višestruko korisni i potrebni.

s. Magda Glibić

https://ssf-mostar.com/