Gospodin dade mi sestre II

Drugi dio IX. susreta odgojiteljica i Prvog susreta sestara s privremenim zavjetima nastavile smo produbljivanjem biblijskih tema o zajedništvu.

Tijekom dva dana, 20. i 21. kolovoza, s. Michela Refatto iz Družbe sestara franjevki od siromaha (Italija), održala je predavanja utemeljena na starozavjetnim i novozavjetnim tekstovima: Ja – dar samoj sebi; Dar odnosa; Sestra, brat – dar i izazov; Opredjeljenost za sestrinstvo; Darovi Duha Svetoga zajedniciDar i odgovornost praćenja i odgajanja. Nakon predavanjâ imale smo priliku posvetiti vrijeme osobnom razmatranju i praktičnom ostvarenju zadataka koje nam je s. Michela zadala.

Večernji program drugog dijela ovog susreta bio je ispunjen raznolikim sadržajima: lectio divina, euharistijsko klanjanje, rekreacija.

U četvrtak, 22. kolovoza hodočastile smo u Maribor u kuću maticu gdje su nas srdačno dočekale sestre Mariborske provincije. Nakon pozdrava provincijske predstojnice s. Terezije Tomazin pogledale smo kratku prezentaciju o povijesti kuće matice te smo imale priliku u obilasku kuće vidjeti Sobu sjećanja, radionicu crkvenog ruha i studentski internat. Potom smo se okupile u samostanskoj crkvi Bezgrješnog začeća Marijina na euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Alojzij Cvikl, mariborski nadbiskup. Nakon ručka posjetile smo mariborsku katedralu gdje smo zajedno molile na grobu blaženog biskupa A. M. Slomšeka, te franjevačku baziliku Majke milosrđa.

Nastavljajući naš program, sljedećeg dana s. Samuela Klaić nas je vodila kroz temu: Zajednica – privilegirano mjesto odgoja. Ukratko je predstavila obnovljeni Odgojni plan naše Družbe posebno se osvrnuvši na to kako je u njemu interpretiran identitet Školske sestre franjevke te zajedničarska dimenzija odgojnog procesa. Nakon predavanja je uslijedio rad po skupinama. U poslijepodnevnim satima je održan susret Vrhovne uprave sa sestrama odgojiteljicama, potom i sa sestrama juniorkama. U tim susretima sestre su imale mogućnost iznijeti svoja pitanja i promišljanja te zajedno s Vrhovnom upravom tražiti odgovore na njih.

Naš susret završile smo u subotu 24. kolovoza osvrtom na sve što smo slušali, dijelili i zajedno živjeli tijekom proteklih dana. U svojem završnom obraćanju s. Klara Šimunović, vrhovna predstojnica, istaknula je kako se susret odvijao u ozračju vrlo živog sudjelovanja, ozbiljnog rada, smirenosti, radosti i franjevačkog sestrinstva. Bilo je to milosno vrijeme za sve sudionice. Izrazila je nadu i želju da susret donese obilne plodove za dobro svake od nas, svake zajednice u kojoj živimo, svake provincije i Regije, cijele naše Družbe. Uz riječi zahvale sestrama Austrijske provincije, zajednice u Št. Petru, i svima koji su uložili svoje darove i trud da bi ovaj susret protekao lijepo, pozvala nas je da obnovljenim žarom i radošću živimo zajedništvo i tim riječima zatvorila naš susret.

Završnom molitvom još jednom smo zahvalile Gospodinu za dar sestara i molile njegov blagoslov za naše zajednice. 

https://ssf-mostar.com/