Polaganje doživotnih zavjeta i proslava jubileja

Na liturgijski spomendan sv. Monike, u utorak 27. kolovoza 2019., vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio je u samostanskoj kapeli sv. Franje u Bijelom Polju svečano misno slavlje tijekom kojeg je s. Vesna Glavota položila doživotne zavjete a jedanaest sestara proslavilo dijamantni i zlatni jubilej redovničkoga života.

U suslavlju oko oltara bila su nazočna dvadeset tri svećenika među kojima su bili don Željko Majić, generalni vikar hercegovačkih biskupija te fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Dok je sestarski zbor pjesmom pozivao „Uđite s hvalama na vrata njegova…“ u svečanoj su povorci prema oltaru zajedno sa presjedateljem slavlja i ostalim svećenicima, s upaljenim svjetiljkama u ruci, ušle sestre jubilarke i s. Vesna u pratnji provincijske predstojnice s. Zdenke Kozina i odgajateljice juniorki s. Slavice Barbarić.

U ovome euharistijskom slavlju zahvalili smo Bogu za 60 godina redovničkog posvećenja s. Bonifacije Barbarić i s. Ivane Primorac te za 50. obljetnicu redovničkoga života s. Filotee Landeka, s. Dolores Landeka, s. Karle Vranjković, s. Skolastike Galić, s. Anđele Radić, s. Mirne Ćavar, s. Tješimire Grgić, s. Auksilije Ivanković i s. Albertine Baćak. Dvije „zlatne“ jubilarke nisu sudjelovale u ovome slavlju: zbog smrtnog slučaja u obitelji s. Anđela Radić, a iz zdravstvenih razloga s. Skolastika Galić. Ali bile su nazočne u duhu i molitvi zajednice.

Otac Biskup svoju je homiliju temeljio na evanđeoskom ulomku o događaju navještenja Isusova rođenja gdje Blažena Djevica Marija ponizno izgovara „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“ (Lk 1, 38). Istaknuo je tri točke iz toga događaja koje se očituju po Marijinu pristanku: 1) otvorenost Božjem glasu i Božjoj volji; 2) na osnovu te otvorenosti Marija postaje blagoslovljena Bogom samim i 3) otvorena Božjoj volji i blagoslovljena Bogom ona postaje točka susreta između neba i zemlje, mjesto Božje prisutnosti, točka od koje polazi Isusova povijest spasenja, postaje darovateljica Boga samoga. Zatim je o. Biskup nastavio da se ovo troje ne samo može povezati s redovničkim zavjetima, nego redovnički zavjeti opstoje, osmišljeni su i žive samo na takav način: otvorenošću Božjoj volji, Božjoj milosti, ne bi li se postalo blagoslovljen Bogom samim i onda skromno i ponizno biti neka vrsta zrcala u kojem će ovaj svijet prepoznavati nebeski odbljesak.

Nakon homilije uslijedio je obred polaganja doživotnih zavjeta. Čin prostracije s. Vesne okupljena je zajednica pratila pjevanjem litanija i molitvom Crkve. Potom je pred Provincijskom predstojnicom i sestrama svjedokinjama izrekla obrazac zavjetovanja, a svoju je odluku potvrdila i potpisom prethodno vlastoručno napisanog obrasca zavjetovanja. U znak zaručničke povezanosti s Kristom na svoju je ruku s. Vesna primila prsten.

Nakon obreda polaganja doživotnih zavjeta dijamantne i zlatne jubilarke obnovile su svoje redovničke zavjete.

Prije završnog blagoslova uz čestitku koju je izrekla provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina, između ostaloga je kazala kako nas je Gospodin svojom milošću okupio u završnici jubilejske godine – povodom 150. obljetnice utemeljenja Družbe, 120. od naših mostarskih početaka i o Danu utemeljenja naše Provincije u koju je utkano 60 i 50 godina vjernosti služenja. „Ne možemo u prigodi poput ove izmjeriti sve što ste učinile, ne možemo sabrati vaše molitve i predani rad u zgodno i nezgodno vrijeme. Spomenut ćemo se ipak vašeg živog sudjelovanja u karizmi Družbe po mnogovrsnim i različitim službama: od ovog ‘bjelopoljskog gnijezda’ do ‘srca Vatikana’. Preobilje neopažene svakodnevnosti koja se ni po čemu ne ističe niti navaljuje da za njom negdje ostane trag… Mislim ovdje na sve vaše talente koje ste umnažale osjetljivošću za sestrinsko zajedništvo te samozatajnim i izdržljivim služenjem u kuhinjama naših samostana i crkvenih ustanova, kod oltara i u sakristiji, u domu za stare i nemoćne. Pokušajmo samo zamisliti sve sašivene habite, pronicljivu okretnost kod kirurških zahvata. Koliko usredotočenosti i preciznosti u izdavanja lijekova, noćnih dežura i majčinske brige za bolesne! Koliko ohrabrujuće nade i konkretne pomoći za hodočasnike i prognane, za nezaštićene i od života umorne! Koliko kateheza i pažljivo biranih riječi kojima ste pokazivale put i k Isusu vodile malene! Koliko brige o odgoju provincijskog pomlatka, kojom su, neka mi bude slobodno spomenuti, praćeni i moji novicijatski dani i uvođenje u redovnički život! Drage sestre, ponizno ste preuzimale i odgovornosti poglavarske službe: one na kućnoj razini, ali i upravljanju Provincijom. A da i ne spominjem bolno iskustvo posljednjega rata i odvažnost kojom ste prihvaćale životnu ugroženost i ostanak sa svojim narodom u težnji da ne napustimo svoju zemlju i zavičaj. I tu ste pokazale „mudrost slabosti“ i duboko pouzdanje u Gospodina čija je pomoć najbliža kad je nevolja najveća. Još milijun vrijednih stvari koje su nama nepoznate, ali su u Božje dlanove upisane i u Božjem srcu pohranjene. Hvala vam u ime svih onih koji su po vašemu životu i služenju iskusili Božju blizinu i pomoć!“

Obratila se i s. Vesni koja je netom izgovorila svoj doživotni „Da“ Gospodinu: „Ne boj se slijediti Isusa i kročiti zahtjevnim i hrabrim putovima ljubavi i velikodušnog zauzimanja! Njeguj u sebi i svojim životom čuvaj duhovni portret školske sestre franjevke kakvu je zamišljao veliki fra Paškal Buconjić, također Drinovčanin, kada je pozvao prve sestre u Hercegovinu. Tako ćeš biti sretna što služiš, bit će ti očita ona radost koju svijet ne može dati (usp. Iv 16,22). … Na pomoć Ti bile zasluge slavne Djevice Marije, zagovor serafskoga oca sv. Franje i svih svetih kojima smo se utekli u današnjim litanijama!“, zaključila je s. Zdenka.

Na koncu je s. Zdenka zahvalila mons. Tomi Vukšiću na predvođenju euharistijskoga slavlja kao i svima koji su proslavu uzveličali svojim ulogama i nazočnošću – „od urešenog oltara i liturgijskog pjevanja do obiteljskog stola“.

Čestitanje slavljenicama i zajedništvo sestara i uzvanika nastavljeno je u samostanskom blagovalištu uz svečarsku pjesmu i razgovor ugodni. Svoju zahvalnost za dar poziva i vjernosti Bogu izrekla je s. Vesna, a u ime dijamantnih i zlatnih jubilarki s. Bonifacija Barbarić.

šsf-mostar

https://ssf-mostar.com/