Susret provincijske predstojnice s vjeroučiteljicama, voditeljicama crkvenih zborova i nastavnicama u školi

Prvi ovogodišnji susret provincijske predstojnice s. Zdenke Kozina sa skupinama sestara po apostolatu – susret s vjeroučiteljicama, voditeljicama crkvenih zborova i sestrama koje rade u školi održan je 31. kolovoza 2019. godine u samostanu Svete Obitelji u Mostaru. Na susretu se okupilo sedamnaest sestara.

Uvodnu molitvu – molitvu vjero/učiteljice pripremila je s. Zdenka Petrović. Okupljene je potom pozdravila s. Zdenka zahvaljujući im ponajprije za sve što su od prošlogodišnjeg susreta činile u svome poslanju, u svemu što im je uime zajednice povjereno – katehezi, glazbi, nastavi… Napose je izrazila dobrodošlicu u „zbor vjeroučiteljica“ s. Matiji Pačar koja je ove godine uspješno završila studij u Rimu i vratila se u Domovinu te s. Adriani Galić, misionarki u DR Kongu, koja je trenutno u Domovini na godišnjem odmoru.

Predavanje na temu „Vjeroučitelj kao graditelj djetetove osobnosti“ održala je s. Zdenka Petrović, koja je govorila o odgoju djece/učenika u zrele ljude i zauzete vjernike kao temeljnoj zadaći svakog vjero/učitelja. Istaknula je pritom kako je najvažnija odgojna zadaća vjero/učitelja odgajati dijete za ispravnu sliku o samome sebi – sliku djeteta Božjega. Razvije li ispravno ovu sliku dijete će lakše razvijati samopoštovanje i samopouzdanje. Pojasnila je osobine djece s lošom i dobrom slikom o sebi, osobine djece s niskim i visokim samopoštovanjem kao i metode kojima se može pomoći djetetu da mijenja neispravnu sliku o sebi i raste. Razvijanje djetetove ispravne slike o sebi ovisi također o pohvali, lošim ocjenama i kazni. Na koncu je kazala da dobrog učitelja ne čini samo pedagoška osposobljenost nego i osobnost. Nisu najbolji vjero/učitelji oni koji su strogi, a ni oni koji su blagi i popustljivi. Najbolji su oni koji imaju „baršunastu ruku u željeznoj rukavici“, jer oni uživaju poštovanje učenika i stalno se trude poboljšati sebe, a djetetu dati priliku da raste. S. Zdenka je pripremila zadatke za rad u skupinama, nakon čega su predstavnice pojedinih skupina u plenumu podnijele izvješće o tijeku i zaključcima rada.

Razgovaralo se potom o projektima koji su ostvareni tijekom protekle godine kao i o inicijativama i prijedlozima u radu s mladima u novoj školskoj godini.

šsf-mostar

https://ssf-mostar.com/