Misno slavlje za pokojne sestre u Bijelome Polju

Spomendanu svih pokojnih članova Franjevačkih redova, 3. studenoga 2019., molitvom smo se spomenule svih pokojnih sestara Provincije. Euharistijsko slavlje u samostanu sv. Franje u Bijelome Polju predvodio je mjesni biskup mons. dr. Ratko Perić u zajedništvu s kancelarom don Antom Luburićem. Osim sestara na sv. misi sudjelovalo je više od stotinu župljana i rodbine pokojnih sestara.

O. Biskup je na početku izrazio radost što može slaviti sv. Misu za sve pokojne sestre koje su svoje ovozemaljako počivalište našle na Grubanu kao i na svim grobljima na kojima su pokopane od svoga dolaska u Hercegovinu do danas, a nakon liturgijskih čitanja nazočnima se obratio tumačenjem i porukom evanđeoskog teksta o cariniku Zakeju.

Na koncu euharistije provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina o. Biskupu uputila je riječ zahvale za dolazak kao i dar sv. Mise i molitve za pokojne sestre. Zahvalila je također župljanima, rodbini i prijateljima naših pokojnih sestara koji svake godine svojim dolaskom svjedoče o svojoj zahvalnosti i sjećanju na njih.

Podsjetila je također kako se prošle godine navršilo 100 godina otkad se uz samostan u Bijelome Polju nalazi i sestarsko groblje „Gruban“ gdje dosada počivaju tijela 144 sestre. U Međugorju, Širokom Brijegu i na ostalim grobištima u BiH i Hrvatskoj počivaju još 42 sestre. Zbog kiše nije bilo zajedničkog pohoda sestarskom groblju, ali su gotovo svi uhvatili trenutak između kapi kiše i otišli zapaliti svijeću i pomoliti se za svoje drage.

ssf-mostar

https://ssf-mostar.com/