Međuprovincijski seminar za novakinje i postulantice

Međuprovincijski seminar za novakinje i postulantice održan je od 15. do 17. studenog u kući novicijata sestara Bosansko-hrvatske provincije u Kloštru Ivaniću. Na seminaru su sudjelovale novakinje Zala Vrabec iz Mariborske provincije i Nikolina Vujica iz Bosansko-hrvatske provincije te postulantice Marija Šimić i Marija Rotim iz Mostarske provincije.

Voditelj seminara bio je fra Ivan Landeka, OFM, a govorio je o temi milosrđa u Franjinim spisima, o stvarnosti milosrđa u Franjinom životu. Istaknuto je kako je Franjin stav milosrđa posebno rječit u susretu s gubavcem te kako Franjo vrlo dobro razlikuje gubu od gubavca, pomaže čovjeku u nevolji, ali ne opravdava grijeh. Sve je to mogao prepoznati zato što je njegov duh bio u neprestanoj sjedinjenosti s Bogom u molitvi. Fra Ivan je također govorio o Franjinom tumačenju Očenaša, Molitvi pred raspetim i Klanjamo ti se.

U nedjelju, 17. studenoga, sudionice seminara sudjelovale su na Euharistijskom slavlju kod sestara karmelićanki u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštru Ivaniću. Ostatak dana provele su u razgledavanju Zagreba pod vodstvom gosp. Tonćija Maleša, profesora latinskog i grčkog jezika u privatnoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Posebnost ovog razgledavanja bila je upoznavanje povijesne i kulturne baštine grada Zagreba, poznatih povijesnih ličnosti… Osim povijesne i umjetničke strane profesor Maleš naglasio je i duhovnu dimenziju građevina, napose zagrebačke katedrale i po ljepoti onoga što je stvoreno ljudskim umom i rukom upućivao na Tvorca ljepote.

Postulantice

https://ssf-mostar.com/