Seminar posta, molitve i šutnje

U duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju od 5. do 8. prosinca 2019. održan je seminar posta, molitve i šutnje. O sudjelovanju i iskustvu piše Josipa Slavica:

U predivnom samostanu u Bijelom polju nas dvadesetak duša različite dobi tri dana je tražilo Gospodina u postu, molitvi i šutnji. Predvođeni s. Ljiljom Pehar, koja vodi seminar, razmišljali smo o Marijinom odgovoru „Evo službenice Gospodnje“. Uistinu, Duh Sveti je nadahnjivao svaku njenu riječ kako bi mi mogli prepoznati Gospodina, kako bismo mi mogli pogledati unutar sebe i maknuti sve ono loše, kako bismo mi mogli još više i bolje razgovarati s Isusom, tražiti ga, vratiti mu se.

Svjesno smo u ove dane izabrali nekomunicirati jedni s drugima, ali smo se svi povezali pa i više nego da smo pričali. Jer Gospodin je bio među nama, on nas je povezao. Svatko je došao sa svojim križevima koji nakon seminara nisu nestali, ali smo ih naučili predati Gospodinu znajući da je uz njega sve lakše.

Cjelonoćno klanjanje, gdje je svatko u tišini imao vremena stati pred svog Otkupitelja, gledati u njega i šutjeti, moliti srcem te susreti pred Presvetim gdje smo svi zajedno izgovarali svoje molitve, vapaje, zahvale, molili psalme, pjesmom slavili Gospodina, svakako su bili najljepši dijelovi seminara.

Kada sam se prijavila na ovaj seminar nisam u potpunosti znala što me čeka. Razmišljala sam o tome kako mi ne bi trebao biti problem ni postiti ni moliti ni šutjeti. Vjerovala sam da će tako i biti. U četvrtak navečer kad smo stigli i dalje se sve činilo lako. No, već u petak ujutro krenule su kušnje i napasti. Mislila sam da će mi taj vikend predugo trajati. Ipak, borila sam se, nisam htjela odustati. I dobro je da nisam. Tijekom večere sam toliko uživala u kruhu da sam pomislila da mogu zauvijek samo njega jesti. Nakon toga krenula je radost, napasti su prošle, Gospodin je preuzeo sve.

Zaista, toliko je malo žrtve potrebno da bi primili toliko puno milosti od Gospodina. Svakome tko traži Gospodina potrebno je povući se u tišinu. Nekad je dovoljno samo ući u skrovitost svoje sobe, a nekad nas On poziva i na ovakav seminar, na ovakvu žrtvu kako bismo osluškivali i prepoznali Njegovu volju. Nakon ta tri dana mislim da svi možemo samo zahvaliti Gospodinu i truditi se biti službenici Gospodnji u svojoj obitelji, među prijateljima, na poslu, školi… U malim svakodnevnim stvarima, trenucima izabrati Gospodina, služiti mu u poniznosti. Izabrati ljubav i biti radosni svjedoci Isusovi.

https://ssf-mostar.com/