Monografija i izložba s. Rozarije Radić

U predvečerje treće nedjelje došašća, 14. prosinca 2019., u prostorijama dominikanskog samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu, predstavljena je monografija izabranih djela s. Rozarije Radić. Iste je večeri otvorena još jedna od 150 do sada organiziranih izložbi, što samostalnih, što zajedničkih na kojima je s. Rozarija svojim stvaralaštvom sudjelovala. Riječ je, naime, o retrospektivnoj izložbi 30-ak njezinih djela koja će resiti zidove dominikanske dvorane otvorene za posjetitelje do kraja siječnja 2020. godine.

Na početku programa u ime samostanske zajednice, prisutne, njih oko stotinjak, pozdravio je prior samostana p. Ivan Iko Mateljan i svima zaželio dobrodošlicu. Ujedno je iskazao radost i zadovoljstvo što su mogli otvoriti vrata svoje kuće ovom događaju koji je na opće dobro.

Više o stvaralaštvu s. Rozarije kao i samoj izložbi, govorio je g. Stanko Špoljarić, hrvatski povjesničar umjetnosti i likovni kritičar te dugogodišnji kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Nakon stručnog osvrta o prepoznatljivom umjetničkom stilu s. Rozarije koji oštrom oku ne promiče, naglasio je kako je ona svojim slikama vratila dušu degradiranoj umjetnosti 21. stoljeća. Promatrajući njezine slike, postaje očito kako biblijska riječ najprije treba biti prepoznata, meditirana i pretočena u život. Takvu nam Riječ s. Rozarija posreduje svojim djelima.

U ime Crkve prisutne je pozdravio isusovac p. Dragan Majić te izrazio radost što biblijski motivi koji su jedan od temeljnih motiva likovnog stvaralaštva s. Rozarije, kao i motivi prirode ili ljudskoga lica vraćaju nadu u umjetnost. Dok se moderni umjetnici natječu u apsurdu, s. Rozarija kistom i bojom prikazuje ljepotu, a to je oduvijek i bio smisao i cilj umjetnosti.

Na kraju je prisutne pozdravila i s. Rozariji u ime zajednice Školskih sestara čestitala s. Mila Begić. Istaknula je kako, iako već odavno tamo ne živi, njezinu trajnu poveznicu s rodnim Bijelim Poljem i Hercegovinom svjedoče modra boja i motiv masline prisutne na gotovo svakoj njezinoj slici.

Ovaj svečani događaj svojim je pjevanjem uveličao fra Miroslav Petrač, a na kraju su se pridružili svi prisutni pjevajući stihove adventske pjesme „Padaj s neba“

Nakon predstavljanja Monografije i otvorenja izložbe, organizatori i gosti ostali su u ugodnom druženju uživajući u ljepoti umjetnosti koja će nadživjeti umjetnika.

s. Branka Perković

https://ssf-mostar.com/