Održan seminar posta, molitve i šutnje

U duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju od 27. veljače do 1. ožujka 2020. održan je seminar posta, molitve i šutnje. Tema seminara bila je „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka“ (Ps 119,105), a voditeljica s. Ljilja Pehar. O svome iskustvu piše sudionica seminara Anđela Kartelo:

Posljednjeg vikenda u veljači, u duhovnom centru biskupa fra Paškala Buconjića u Bijelom Polju, kao prekrasna priprema za plodonosno razdoblje u kojem se nalazimo, održan je seminar molitve, posta i šutnje.

Kroz molitvu, post i šutnju dajemo si priliku da čujemo što nam Bog govori, očistimo kanale od zaglušujuće buke ovog svijeta te slušamo Njegovu riječ.

Upravo s tom nakanom sam se i odlučila odazvati i prijaviti na ovaj seminar. I zaista ga možemo čuti, govorio nam je od ranog jutra, prvo u molitvi Časoslova, a zatim i iznad svega u slavljenju Svete mise u samostanskoj kapelici, na putu do koje nas je svako jutro pratio pjev ptica pa čak i ona jutra kad je kišilo. Progovarao nam je na osobit način kroz nagovore naše s. Ljilje – uvijek tako jednostavni, bez velikih i teških riječi, sa životnim primjerima… nagovori koji ti mogu promijeniti život a ne samo dan. Govorio nam je i kroz zajedničku molitvu krunice u šetnji oko prekrasno uređenog samostana. Na poseban način nam se obraćao u razmatranju Svetog Pisma te kroz druge ljude, tj. nas same sudionike seminara. Čudesno je to kako ti se čini da ljude, s kojima si proveo nekoliko dana i s njima razmijenio svega par riječi, „poznaješ“ jako dugo i kako si od tih ljudi čuo neke od najboljih savjeta upravo kad bi iznosili kako su oni doživjeli razmatrani ulomak. Nešto za mene novo bilo je provesti objed u potpunoj tišini te razmatrati svaki zalogaj kruha. No povrh svega vrijeme nasamo s Gospodinom koje smo provodili u klanjanju pred Presvetim, u noćnim i ranojutarnjim satima, ovisno koji sat smo izabrali, nešto je što je davalo puninu ovim danima.

Za mene najveća spoznaja koju nosim s ovog seminara je da sam uistinu ljubljeno dijete Božje. Ta spoznaja ne samo da me lišava brige oko svakog problema koji mi se može naći na putu već sad znam da kao dijete Onog koji je sama „ljubav i vjernost“ mogu i moram ljubiti sve ljude jer sam imala i imam od koga učiti.

Misao vodilja ovog seminara bio je stih iz 119. psalma „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“. Ova misao pratila nas je od prvog do posljednjeg dana seminara kroz klanjanje, molitvu krunice i razmatranje Božje riječi, a upravo te nedjelje redak iz Evanđelja glasio je: „Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Mt 4, 4).

https://ssf-mostar.com/