Post, molitva i šutnja u izvanrednim okolnostima pandemije

Bilo je posve jasno da se seminar posta, molitve i šutnje, kako se običava održavati u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelome Polju, u ovim izvanrednim okolnostima pandemije koronavirusa neće moći održati. Održavanje seminara bilo je planirano uoči blagdana Duhova.

Ali, Duh Božji je poput vjetra – puše gdje hoće i kada hoće… Nadahnjuje i vodi. Voditeljica redovitih seminara s. Ljilja Pehar predložila je zainteresiranim sudionicima malo drugačiji način sudjelovanja i duhovne obnove. Tako se trenutna nemogućnost pretvorila u novu mogućnost.

Vrijeme posta i molitve sudionici su započeli u vlastitom domu i to ne uobičajena četiri dana nego devet, spominjući se prve devetnice Crkve i silaska Duha Svetoga na Isusovu majku i apostole. Zadnji dan devetnice, u subotu 30. svibnja 2020. planiran je završiti zajedničkim susretom u Međugorju, molitvom i hodom na brdo Križevac te sudjelovanjem na molitvenom programu u župnoj crkvi.

Marija Žepić, jedna od 25 djevojaka i mladića, sudionika susreta u Međugorju, govori o svome iskustvu: Sama duhovna obnova zapravo je počela u tišini naše sobe. Prije odlaska u Međugorje molili smo devetnicu Duhu Svetom i tri dana postili. Od s. Ljilje dobili smo zadatak napisati razmatranje na određenu postaju Križnoga puta koju smo potom u subotu ujutro i predmolili uspinjući se od postaje do postaje uz Križevac. Oduševila me duhovnost tih mladih ljudi i njihovo proživljeno razmatranje određenih postaja. Posebno smo se zadržali na dvanaestoj postaji Križnoga puta, razmatrajući sedam Isusovih posljednjih riječi na križu. Kada smo došli do vrhunca, nakon zajedničke molitve imali smo vremena za tišinu i osobnu molitvu. Nigdje nam se nije žurilo…  

Nakon silaska s Križevca zajedno smo blagovali. Potom smo otišli do groba pokojnog fra Slavka Barbarića, a u 15 sati u župnoj crkvi molili smo krunicu Božjega milosrđa.

Kišu za koju smo molili da ne pada na Križevcu, Gospodin je ipak odlučio pustiti popodne i to u velikim količinama. Mi smo svoje sklonište našli u crkvi sudjelujući u molitvenom programu i Svetoj misi. U naša oraspoložena, gladna i žedna srca došao je Isus u svetoj pričesti.

Tako je Gospodin i na nas spustio kišu milosti i blagoslova. Sjeme, koje je posijano u nama, sada je natopljeno i čeka svoje sunce kako bi krenulo rasti. Bilo je to predivno iskustvo na kojemu možemo samo reći: Bože, hvala ti! Hvala na djelovanju Duha, na Božjoj Riječi, susretu, poticajima preko drugih osoba, preko s. Ljilje. Pandemiju straha, nemira, klonulosti Bog je pretvorio u pandemiju ljubavi, radosti i zahvalnosti.

https://ssf-mostar.com/