S. Samuela Bešker obranila magistarski rad

Na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu u srijedu 8. srpnja 2020. godine s. Samuela Bešker uspješno je obranila magistarski rad na temu „Specifičnosti roditeljstva sa djecom s teškoćama u razvoju i psihičkim bolestima“ koji je izradila pod vodstvom mentorice prof. dr. Snježane Šušnjara.

Sestra Samuela u svom je radu osvijetlila probleme i poteškoće kroz koje prolaze roditelji koji imaju djecu s razvojnim i psihičkim poteškoćama. U uvodnom dijelu ukratko je objasnila što znači imati dobro psihičko zdravlje što je usko povezano s fizičkim zdravljem i socijalnim funkcioniranjem.

Zatim u teorijskom dijelu donosi poglede na psihičke bolesti kroz povijest te na koji se način pristupalo psihičkim bolesnicima kao i o različitim oblicima njihova liječenja.

Posebno su u teorijskom dijelu opisane roditeljske i pedagoške kompetencije jer kompetentnost roditelja podrazumijeva posjedovanje adekvatnih sposobnosti i kvaliteta. Roditeljska temeljna uloga, pravo i odgovornost prepoznaju se u važnosti koju roditelji imaju u razvoju, odgoju i obrazovanju svoje djece.

Budući da je tema rada „Specifičnosti roditeljstva sa djecom s teškoćama u razvoju i psihičkim bolestima“ u provedenom istraživanju sudjelovalo je 60 roditelja, koji su bili s djecom na Odjelu dječje i adolescentne psihijatrije u Sarajevu. Roditelji su bili podijeljeni u tri skupine. Dvadeset roditelja u prvoj skupini imali su djecu s autističnim poremećajem i intelektualnim teškoćama te drugih dvadeset roditelja čija su djeca imala anksiozno-depresivne teškoće, kao i školske fobije. Treća skupina roditelja, isto njih dvadeset, imali su djecu s akutnim psihotičnim polimorfnim poremećajem. Prema roditeljskim odgovorima na postavljene upitnike moglo se zaključiti koliko se teško nose s različitim poteškoćama svoje djece te koliko stresa, nerazumijevanja, stigme i socijalne izoliranosti dožive ovi roditelji s obzirom na to da društvo i društvena zajednica najčešće nema razumijevanja za ove roditelje i njihovu djecu.

Sestri Samueli čestitamo i radujemo se što će stečeno znanje nesebično ugrađivati u zaštiti i skrbi oko ljudskog zdravlja!

https://ssf-mostar.com/