Susret sestara s privremenim zavjetima

U samostanu sv. Franje u Bijelom Polju od 20. do 22. studenoga održan je susret sestara s privremenim zavjetima. Voditelj susreta bio je o. Viktor Grbeša, OCD, a govorio je o temi „Živjeti i rasti u krepostima“.

Susret je bio predviđen za mjesec svibanj no zbog cjelokupne situacije s pandemijom koronavirusa odgođen je za studeni. Iščekivanje i želja za ponovnim zajedništvom učinila ga je još posebnijim od susreta koje smo imale prije.

Kao i uvijek na početku smo se međusobno kratko pozdravili te zazvali Duha Svetoga da vodi naš rad i zajedništvo. Uslijedio je nakon toga zajednički rad, a otac Viktor, kao teolog i logoterapeut, kroz svoje nagovore nastojao nas je približiti nama samima, odnosno poučiti nas da dođemo sebi. Doći sebi znači pronaći i susresti istinu o nama samima kako bismo mogli otkriti vlastitu autentičnost te spoznati koje vrijednosti Bog želi ostvariti s nama u ovom svijetu na korist nama i bližnjima. Jer samo radom na sebi u stanju smo izgrađivati bolji svijet. Oni koji ne rade na sebi obično rade na drugima, tj. popravljaju tuđe mane i propuste, a svoje zanemaruju. Takav način života nije ono za što se osoba odlučuje kada bira život u zajedništvu, bilo redovničkom bilo bračnom. Stoga, da bismo ga uspješno izbjegli jedan od načina je rad na razvoju asertivne komunikacije i učenja ljekovitog dijaloga u kojem 50% dijaloga otpada na slušanje. Samo pažljivim slušanjem moguće je čuti, a onda i ispravno djelovati.

Ovaj susret obogatio nas je mnogim znanjima koja, uz Božju pomoć, mogu koristiti nama, ali i za dobro drugih.

s. Marija Puljić

https://ssf-mostar.com/