Poruka msgr. Petra Palića za Dan Bogu posvećenih osoba

Redovnicima i redovnicama u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji

Poštovane redovnice i redovnici,

draga braćo i sestre!

Uslijed trenutne situacije i zbog epidemioloških uvjeta ove se godine nećemo, nažalost, naći na našem zajedničkom susretu na blagdan Prikazanja Gospodinova kao što smo to činili prijašnjih godina, kako bismo proslavili XXV. Svjetski dan posvećenog života. Međutim, ove nas okolnosti neće omesti, da se u svojim zajednicama i redovničkim kućama okupimo na prigodnu molitvu ili zajedničko euharistijsko slavlje, kako bismo Gospodinu zahvalili za dar poziva i poslanja u današnjem svijetu.

Kongregacija za Ustanove posvećenog života i Družbe apostolskog života svake godine objavljuje svoju poruku u povodu dana posvećenog života. To je učinila i ove godine, pozivajući nas da mi sami budemo „Samarijanci ovih dana, nadilazeći napast zatvaranja u sebe i plača nad samima sobom, ili zatvaranja očiju pred bolom, patnjom i siromaštvom tolikih muškaraca i žena diljem svijeta.“ U istoj poruci, utemeljenoj na mislima iz enciklike Pape Franje „Fratelli tutti“, svima se nama želi posvijestiti da smo „svi mi braća i sestre, kako i molimo u molitvi „ Oče naš “, možda nedovoljno svjesni da „ bez otvorenosti Ocu svih, pozivanje na izgradnju bratstva biva neutemeljeno ” (br. 272.).

Čestitajući svima vama, draga braćo i sestre, Dan posvećenog života molim Gospodina za svakog pojedinog i svaku pojedinu od vas, da u današnjem svijetu svatko od vas svojim životom bude navjestitelj dolaska Kristova kraljevstva. Život nas kršćana, a osobito život svećenika, redovnika i redovnica svoj smisao pronalazi u navještaju, slavlju i iščekivanju: navještaju životom smrti Kristove, odnosno potpunom predanju Očevoj volji, slavlju Kristova uskrsnuća i iščekivanju konačnog ispunjenja i ostvarenja Njegova kraljevstva.

Zahvaljujući vam za vaše svjedočanstvo života, na sve zazivam Božji blagoslov i molim zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve i svetoga Josipa, zaručnika Djevičina, zaštitnika Crkve i Hrvatskoga naroda.

Mostar, 29. siječnja 2021.

https://ssf-mostar.com/