Susret nacionalnih predstavnika za Pastoral zvanja u organizaciji UCESM-a

Susret nacionalnih predstavnika za Pastoral zvanja u organizaciji UCESM-a (Union of the European Conferences of Major Superiors) održan je10. lipnja putem zoom platforme. Na susretu je bilo nazočno 30 sudionika iz različitih europskih zemalja. Uime Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine sudjelovala je s. Matija Pačar SSFCR.

Nakon uvodne molitve sudionike je pozdravio predsjednik UCESM-a Janis Melnikovs SJ.

Tajnik Irske unije (AMRI) Gerard Gallagher predstavio je nadolazeću jubilarnu godinu 2025. te je istaknuo kako pastoral mladih i pastoral zvanja moraju hoditi zajedno. „U Rimu se planiraju različiti susreti prigodom ovoga jubileja ali prije svega naše je poslanje mlade pripremiti za ovaj središnji događaj u Rimu“, kazao je tajnik Gallagher.

Unija europskih redovničkih konferencija već neko vrijeme radi na projektu ujedinjenja različitih redovničkih zajednica u Europi putem mreže UCESM_VAN o čemu je govorio koordinator za apostolat zvanja p. Luis Manuel Suárez CMF. Projekt je pokrenut 17. travnja 2024. nakon Generalne skupštine europskih redovničkih konferencija koja je održana u Češkoj sa željom da se promovira suradnja u pastoralu zvanja pri svakoj konferenciji te poboljša i pojača suradnju konferencija viših redovničkih poglavara sa biskupskim konferencijama u pojedinim zemljama.

Nakon predstavljanja ovog projekta predstavljene su neke postojeće dobra prakse pastorala zvanja u pojedinim zemljama nakon čega je uslijedio rad u skupinama gdje su sudionici mogli podijeliti vlastita iskustva te dati prijedloge za nadolazeći Jubilej: kako ga osmisliti u vlastitoj zemlji ali i kako povezati svoje djelovanje s konferencijama drugih zemalja.

s. Matija Pačar

https://ssf-mostar.com/