Sestre juniorke obnovile privremene zavjete

Na Dan posvećenoga života, 2. veljače 2024., tri sestre juniorke, s. Marija Šimić, s. Marija Rotim i  s. Jelena Naletilić, obnovile su privremene redovničke zavjete. Euharistijsko slavlje s obredom obnove zavjeta u kapeli provincijskog središta u Mostaru predvodio je fra Danko Perutina, gvardijan i župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru. Njihove je zavjete u ime Crkve primila provincijska predstojnica s. Franka Bagarić, u nazočnosti dviju svjedokinja i okupljene zajednice.

U prigodnoj homiliji fra Danko je govorio o posvećenom životu i djelovanju koje postaje znak za druge samo ako su posvećene osobe svjesne da je njihova prva karizma ljubav, da su učenice koje su susrele odnosno vidjele Krista i da su učenice Duha Svetoga.

Ljubav je tajna ne samo duhovnog poziva nego duhovnog života svakoga čovjeka. Prva je zadaća redovnice ljubiti Učitelja, posvećujući mu svoje vrijeme i pažnju i iskazujući mu ljubav, i osobno a ne samo preko bližnjih i siromaha. Čitav je kršćanski i redovnički život odgovor na Božju ljubav, kazao je fra Danko.

Govoreći o redovnicama kao svjedocima, onima koje su susrele Isusa, istaknuo je da bez molitve i kontemplacije u kojoj susrećemo i „vidimo“ Krista, ne možemo biti autentične redovnice. Naglasio je i važnost sjećanja, kršćanskog spominjanja – spominji se Isusa Krista, poticao je Pavao Timoteja. „Svatko u svom životu ima trenutke u kojima mu se pokazao Isus: kada je susreo Isusa Krista, promijenio svoj život, kad mu je Gospodin očitovao svoj poziv, kad ga je posjetio u teškom trenutku… – ti su trenutci u našemu srcu i trebamo ih se spominjati kao izvora koji nam daje snagu na putu posvećenja.“

Tek tako „opremljene“ posvećene osobe mogu posredovati Duha Svetoga drugima, molitvom i riječju posredovati iskustvo koje će preobraziti srca i živote ljudi. Velikim se postaje samo dajući prostor djelovanju Duha Svetoga u svom životu.

https://ssf-mostar.com/