Seminar posta, molitve i šutnje u Bijelom Polju

Seminar posta molitve i šutnje održan je od 13. do 16. srpnja 2023. godine u Duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju. Tema seminara bila je „Žedna mi je duša Boga živoga“ (Ps 42, 3). Svoje je iskustvo podijelila Irena Granić.

Srpanj, Bijelo Polje i različiti ljudi koji su došli tražiti isto, bili su dovoljni za naučiti kako posteći biti sit, moleći susresti živoga Boga i šutnjom izgovoriti više nego riječima.

Post nije značio glad. Učio je sititi se najobičnijim komadićem kruha i čašom vode koji su svakodnevno naše podrazumijevanje, a sada su nosili novu cijenu. Naučili smo gutati iz zahvalnosti što smo među onima kojima je dano, a noseći u molitvama one kojima nije.

Shvatili smo kako je molitva susret i njenu ništavost ako to nije. Mogli smo vidjeti kako je Onaj kojega je duša žedna svejedno i bezuvjetno uvijek tu, a daljina i blizina ovise o nama. Zato smo se bližili Njemu kroz molitvu, razmatranje i osluškivanje. Sestra Ljilja Pehar i fra Lovro Šimić su nam svjedočili o svome putu i pokazali koliko je važno u svakom vremenu biti svjedok Kristov, ali onaj koji Ga u svemu i uvijek traži želeći Ga uvijek više u svome životu i noseći Ga uvijek više u živote drugih. Osim sestre Ljilje i fra Lovre, svako je lice nosilo svoje svjedočanstvo. Ni na jednom nije bilo teško prepoznati Krista. S njima su bile nepotrebne riječi i dovoljna šutnja. Oni su bili oni koji guraju bliže Onome kojemu smo svi mi došli. Vjerujem kako se i sveti Franjo radovao gledajući kako Pjesmu stvorova oko njega žive i neki naizgled slučajni prolaznici šetajući uokolo i hvaleći Onoga koji je sve stvorio. Živi Bog je uistinu tažio žeđ. Na koljenima pred Njim samim, u šutnji i pogledima, pjesmi i molitvi. Budio nas je jutrom, vodio kroz dan i čekao noću. Sitost nije došla iz obilja, a ni molitva iz mnoštva riječi. Nasitila nas je zahvalnost, pročistile su nas suze, dogodio se susret i progovorila šutnja – jer za ovu žeđ nisu postojale i nisu bile potrebne riječi. Košute na ovoj livadi žudile su za samo jednim Izvorom i Njime se napojile.

https://ssf-mostar.com/