Održan seminar posta, molitve i šutnje

Seminar posta, molitve i šutnje za 40 sudionika održan je od 9. do 12. ožujka 2023. u Duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju. Tema seminara bila je „Hoće li tko za mnom…“ (Mt 16, 24), a voditeljica s. Ljilja Pehar. Evo što o svom iskustvu seminara kaže Matej, jedan od sudionika:

Sve kao i uvijek započne ugodnom večerom uz topao ali pomalo i ukočen razgovor za stolom. Dok se još ne okrenemo svetoj šutnji, molitvi i klanjanju, svi smo nekako stranci jedni drugima, a opet imamo jednu jedinu i glavnu sličnost da se svi trudimo postati kristoliki. Od klanjanja pred Presvetim tijekom dana, molitve, zajedničkih objeda u kojima pogled puno kaže.

Najviše bih izdvojio noćna klanjanja koja se nekako najjače utisnu u srce svakome od nas… tijekom cijele noći, od 21 do 7 ujutro. Nikad ne znamo je li bolje slušati i osluškivati Živoga Boga kada se odreknemo sna i ustajemo usred noći ili u nekim ranim jutarnjim satima. Siguran sam da je s nama na poseban način u svakoj satnici.

Miris svježeg kruha u samostanu uvijek ostavlja dojam da nam se jede samo kruh koji pripremaju naše predrage sestre i na tome im velika hvala. Kao što sestra Ljilja uvijek kaže „kruh piti, a vodu jesti“ usto zahvaljujući što uopće imamo kruh za stolom. Kada u zajednici molimo, razmatramo evanđelje, pjevamo i slavimo Boga, ni glavobolja nikome ne odvraća pažnju, iako nas većinu muči, pogotovo prvi dan. Nakon toga odlučno s Isusom damo tijelu do znanja da ono nije gospodar. Sami vidimo da je Isus onaj jedini i nepresušivi Izvor koji jedino trebamo.

Puno je toga što bih mogao reći o ovome seminaru, ali riječi su siromašne za ovakvo nešto. Jednostavno svatko treba doći i vidjeti koliko je ovo zapravo moćno.

Nakon jedinog razgovora samo o psalmima i evanđeljima i nekoliko razmijenjenih pogleda tijekom tri dana, osjećaš se tako blizak sa svakom osobom pojedinačno koja je došla na seminar. Hvala Ti, Bože, na sestri Ljilji jer kroz nju izlijevaš svoj blagoslov na sve nas. Hvala Ti za svaku osobu koju dovedeš u moju grupu i što od svakoga mogu ponešto naučiti. Hvala Ti što mi iznova pokazuješ koliko sam malen a tako bitan u ovome svemiru… Zvao si me, Gospodine, evo me!

https://ssf-mostar.com/