Održan seminar posta, molitve i šutnje

„Ne boj se! Ja ti pomažem.“ (Iz 41, 13) – bila je misao vodilja seminara posta, molitve i šutnje koji su od 8. do 11. prosinca 2022. godine u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ organizirale Školske sestre franjevke.

Nas 40-ak sudionika, koji smo došli iz Mostara, Širokog Brijega, Čitluka, Splita, Makarske, Požege pa čak i dalekog Novog Sada, u nadi da ćemo iskusiti sve blagodati koje ovaj seminar nudi, uživali smo u ovoj duhovnoj oazi.

Za vrijeme posta bili smo pozvani razmišljati o kruhu svagdašnjem. Većini ljudi danas, s obzirom na brzi način života, post je nažalost postao nepoznanica. Ono što u svakodnevnom životu rijetko uspijevamo kroz ova tri dana uspjeli smo blagovati kruh.

Cilj našeg posta i skromnog blagovanja je otkriti pravu vrijednost euharistijskog kruha. Na taj način počinjemo svjesno Bogu zahvaljivati za kruh naš svagdašnji.

Molitvom je bilo ispunjeno cijelo vrijeme seminara. Molitvom i slavljem Svete mise započinjali smo svaki dan. Kapelica je uvijek bila otvorena za osobnu molitvu, ali i za zajedničku molitvu krunice Božjem milosrđu, razmatranja biblijskih tekstova i meditaciju, te klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu. Cjelonoćno klanjanje pred Presvetim jedan je od najljepših dijelova seminara.

Također smo imali predavanje s. Dominike koja nas je podsjetila da je došašće vrijeme za tražiti, čekati i bdjeti, da trebamo biti nježni prema sebi, te koliko zapravo svi već sve imamo, sve nam je darovano.

Šutnja je podrazumijevala suzdržavanje od nepotrebnih riječi, dok je na zajedničkim susretima bilo poželjno ispričati osobna iskustva i poticaje tijekom razmatranja. Potrebno je naučiti slušati.

Zahvalni za mnoge milosti koje smo primili, radosno pozivamo sve ljude da dođu i vide. Isus vas čeka! Sanja Puljić

https://ssf-mostar.com/