Godišnji susret animatora nad/biskupijskih i redovničkih zajednica za duhovna zvanja

Godišnji susret animatora nad/biskupijskih i redovničkih zajednica za duhovna zvanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine priređen je od 20. do 22. rujna u Duhovnom centru „Oaza svete Marije Krucifikse“ na Kamenu u Splitu, a okupio je oko 25 animatora. Tema susreta, koji organizira Vijeće HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, bila je „Kako voditi mlade na putu razlučivanja poziva“.

Na samom početku nazočne je pozdravio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo-Frankopan Velić, prenijevši pozdrave splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita Dražena Kutleše i umirovljenoga nadbiskupa Marina Barišića, zaželjevši im uspješan i blagoslovljen rad.

Tri predavanja o razlučivanju poziva održao je povjerenik za duhovna zvanja Zagrebačke nadbiskupije i promotor kršćanskih poziva prof. dr. sc. vlč. Jakov Rađa. Naglasio je da je razlučivanje velika tema u duhovnom životu, a radi se o tome kako prepoznati vlastito mjesto u tijelu Crkve. Razlučivanje je umijeće molitve i razabiranja položaja, mjesta koje osoba ima u Crkvi, odnosno poziva koji treba vršiti. Prof. Rađa je, između ostaloga, govorio o molitvi, o duhovnom vodstvu, o ispitu savjesti i o teološkim temeljima razlučivanja. „Svi moramo rasti u tom umijeću jer kad ne razlučujemo postajemo pomalo okoštali, vežemo se uz neka pravila, vrijednosti a nismo elastični i ne gledamo gdje nas Bog želi u tom trenutku našega života. U potrebi smo svi malo više slijediti Božja nadahnuća, a malo manje slijediti svoje misli i ideje o tome gdje bismo trebali biti.“

Govoreći o teološkim temeljima razlučivanja naglasio je da smo stvoreni od Boga, po jednoj Riječi po kojoj je u nas ugrađena sposobnost odgovora, dijaloga. „Čovjek je dijaloško biće, stvoren da bi s Bogom razgovarao. Nadalje, krštenjem smo obdareni Božjom ljubavlju i kao pojedinci i kao zajednica, Crkva. Postavlja se pitanje: koje je moje mjesto u Crkvi? To je isto jedno od temelja razlučivanja. Potom, pozvani smo na svetost, trajno rasti na tom putu svetosti. Razlučivanje nije vezano uz jednu odluku u mom životu nego uz razne odluke koje trebamo donijeti. Sveci su govorili da ne postoji ni jedna krepost ako nije življena sa razlučivanjem“, istaknuo je prof. Rađa.

U srijedu 21. rujna animatori su bili na izletu na Manastirine pod vodstvom kustosa Nina Švonje, a potom je u solinskoj crkvi Svete obitelji predavanje o crkvi i oslikanim mozaicima u njoj održao don Miroslav Vidović. Program toga dana zaključen je zajedničkim misnim slavljem u solinskoj bazilici koje je predvodio generalni vikar Velić u koncelebraciji sa župnikom don Antom Čotićem i ostalim svećenicima, animatorima za duhovna zvanja.

U propovijedi je generalni vikar, između ostaloga, kazao da nas Isus pronalazi u prostoru gdje jesmo, gdje živimo, u našim “carinarnicama”, gdje sve imamo pod kontrolom, gdje drugoga doživljavamo samo pod vidom koristi za nas. Isus nas pronalazi i poziva na iskorak, da idemo za njim, u nama nepoznat prostor, gdje više nemamo kontrolu, gdje se moramo prepustiti njegovu vodstvu. To je put uzimanja križa i nasljedovanja, ali i put koji vodi preko iskustva Tabora do slave uskrsnuća.

Taj susret jednom godišnje okuplja animatore nad/biskupijskih i redovničkih zajednica za duhovna zvanja koji razmjenjuju svoja iskustva o pastoralu duhovnih zvanja, praćenja mladih u izboru ne samo duhovnog poziva nego i poziva na bračni život i dr.

https://ika.hkm.hr
https://ssf-mostar.com/