Proslavljena 90. obljetnica utemeljenja Provincije i redovnički jubileji

Na Dan Provincije, 26. kolovoza 2022., u samostanu Svete Obitelji u Mostaru upriličena je proslava 90. obljetnice utemeljenja Provincije Sv. Obitelji i redovnički jubileji naših sestara: dijamantni s. Aleksije Krišto, s. Elizabete Soldo, s. Jelene Kustura, s. Anite Čuvalo i s. Angeline Vučić te zlatni s. Mile Begić, s. Mile Mikulić (st.), s. Janje Gilja i s. Krunoslave Rozić.

Dan je započeo okupljanjem sestara u Franjevačkoj 88 i molitvom Trećega časa. Potom je s. Natalija Palac, zahvaćajući s izvora prošlosti i sjećajući se svega puta ‘kazivala povijest’ o dolasku i djelovanju sestara u Hercegovini iznoseći napose još nepoznate detalje o pojedinim događajima. Osnovni podatci naše povijesti s fotografijama tiskani su za ovu prigodu u obliku prijeklonice.

Misno slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je mjesni biskup mons. Petar Palić u zajedništvu sa sedmoricom svećenika. Slavlje je pjevanjem pratio sestarski zbor.

Nakon navještaja Evanđelja o. Biskup je izrekao prigodnu homiliju o slavlju triju obljetnica, o danu radosti i zahvalnosti. A zaključio ju je tumačenjem o evanđeoskom ulomku o deset djevica: „Razmišljajući o kraljevstvu nebeskom u prispodobi o deset djevica, odnosno „deset djeveruša“ koju smo čuli, smijemo danas zaključiti da vama, drage sestre jubilarke, nije ponestalo u ovih 50, odnosno 60 godina ulja. Nije ni Provinciji u ovih 90 godina postojanja ponestalo ulja.

Međutim, u ovoj nas prispodobi Isus uči važnosti budnosti i važnosti čekanja, spremnog čekanja. Isus nas želi poučiti da u ovom našem vremenu u srcu svakog kršćanina, a na osobiti način u srcu svake Bogu posvećene osobe, mora postojati nakana čekanja. Čekanje nije vrijeme za bacanje. Čekanje je sveto vrijeme koje dozrijeva kroz ispravnu nakanu. Drugim riječima, to znači čekamo i radimo. Čekamo i molimo. Čekamo i kajemo se. Čekamo i vjerujemo. Čekamo i služimo drugima. Aktivni smo, a ne mrtvi. Nije vrijeme za dangubljenje u predvorju crkve ili u zakutku samostanskih zidina. Odnosno, ne gasite svoje svjetiljke. Nadolijevajte ulja radosti, dobrote, spremnog služenja i čuvajte njihov plamen od vjetrova individualizma, sebičnosti, samodostatnosti, osobnih prohtjeva.

Mudro čekanje Isusova dolaska uključuje čekanje s ispravnom namjerom i pažljivom pripremom, kao i to da Isus često dolazi uobičajenim načinom u naše živote.“

Potom su dijamantne i zlatne jubilarke obnovile svoju vjernost Gospodinu izgovarajući obrazac zavjetovanja pred provincijskom predstojnicom s. Frankom Bagarić i pred nazočnom zajednicom sestara.

U molitvi vjernika jubilarke su se spomenule i svojih kolegica, koje su prešle prag vječnosti, a s kojima su dijelile vrijeme redovničke formacije, zajedničkoga života i poslanja: dijamantnih s. Ancile Bubalo, s. Rozimile Križanac, s. Velimire Jozić i s. Edite Roso te zlatnih s. Kate Čelan i s. Bernardice Ilić.

Na koncu euharistijskoga slavlja prigodnim čestitarskim slovom dijamantnim i zlatnim jubilarkama obratila se i s. Franka, osvrćući se i na 90. obljetnicu utemeljenja Provincije: „Drage sestre, ovdje okupljene i one koje su ostale doma, one diljem svijeta i one po našim grobljima, sve smo mi Provincija. Provincija koja ima svoje korijene, svoj povijesni hod i mnoge svijetle uzore. Provincija kojoj je povjereno danas dati svjedočanstvo kršćanskoga života i koja je pozvana s mudrošću bdjeti nad svojim koracima, nad svojom svjetiljkom, jer su i danas vjetrovi nepredvidivi, podmukli, agresivni, a svjetiljke krhke.

Danas se sa zahvalnošću prisjećamo svijetlih likova koji su svojom odlučnošću, a ponajviše ljubavi prema ispaćenom hercegovačkom puku, doprinijeli da dođe do službenog osnutka Provincije ŠSF u Hercegovini. Sa zahvalnošću izgovaramo ime biskupa Alojzija Mišića i sjećamo se svih naših suputnika. Zahvalnom molitvom sjećamo se svih sestara koje su trideset i tri godine molile, djelovale i čekale osnutak Provincije…“

Na koncu je zahvalila i ocu Biskupu što je predvodio sv. misu zahvalnicu u prigodi dijamantnog i zlatog jubileja sestara kao i proslave 90 godina od osnutka Provincije, „u čijoj su povijesti vaši predšasnici imali odlučujuću i nezamjenjivu ulogu“.

Slavlje je nastavljeno za blagdanskim stolom u samostanskom klaustru, a u popodnevnim satima sestre su imale prigodu pogledati dokumentarni film HRT-a „Školske sestre franjevke“, snimljen prigodom 100. obljetnice dolaska sestara u Hercegovinu.

šsf

https://ssf-mostar.com/