Seminar posta, molitve i šutnje

Seminar posta, molitve i šutnje održan je u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u razdoblju od 7. do 10. listopada 2021. godine. U organizaciji školskih sestara franjevki pod vodstvom s. Ljilje Pehar započeo je blagdan duše i tijela za 25 vjernika. Tema koja je prožela ovaj susret, „Oče naš“, podsjetila je sudionike gdje se jedino može odmoriti i uskladiti cijelo naše biće, duh, duša i tijelo.


„Oče naš“ bila je strelovita molitva, molitva srcem kojom smo trebali obuhvatiti sve naše molbe, kajanje i zahvale u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Te dvije riječi s početaka molitve Gospodnje bile su i sve što je potrebno u razgovoru s Ocem, a taj susret koji preobažava podsjetio nas je na Njegovu savršenu roditeljsku ljubav koja uspostavlja posve drugačiji, bratski odnos prema bližnjima. „Oče naš“… bilo je dovoljno da spoznamo i ponizno molimo Gospodina da nas (nanovo) nauči moliti (Lk 11,1).

Susreti su bili sadržani od razmišljanja, citata i nagovora o liturgijskim temama. „Oče naš“ kao dah novoga života prelijevao se na razgovor o još jednom dijelu molitve Gospodnje „Budi volja Tvoja“. Kako su Božju volju sveto vršila djeca iz Fatime dokumentirano je kroz film koji smo odgledali. Njihov primjer, kako je prihvaćati i živjeti Božju volju, i imati toliko povjerenje u Boga, a biti tek dijete, poučan je podsjetnik koliko je naš Otac milosrdan i dobar, napose prema malenima i slabima. Narav Njegove ljubavi napose je vidljiva u slavljenju Svete mise sa sestrama franjevkama. Njihova radost na licu živi je znamen savršene ljubavi savršenog zaručnika.

Kao krštenici često zaboravimo da vjeru moramo živjeti, a ne samo formalno ispovijedati. Sadržaj ovoga seminara, šutnja, zajednička molitva i dnevna meditacija protkana svjedočanstvima sudionika kiša su djelatne ljubavi Božje koja bistri sliku kako živjeti volju Božju. Za sudionike će ostati trajni podsjetnik da sve mogu u Onome koji ih jača.Molili strelovito, ali s dubokom vjerom,jeli kruh, a blagovali,šutjeli, a jedni druge upoznali i zavoljeli.

Anamari Bošnjak

https://ssf-mostar.com/