Proslavljen zlatni i srebreni jubilej redovništva

U predvečerje blagdana Gospe od Anđela, 1. kolovoza 2021., u Franjevačkoj 88 u Mostaru osam je sestara proslavilo obljetnice redovničkoga života. Zlatni jubilej – 50 godina redovničkoga života pod geslom „U tebe se, Gospodine, uzdam!“ (Ps 71, 1) proslavile su s. Zora Jažo, s. Anđelina Rotim, s. Domagoja Pervan, s. Mira Landeka i s. Jozefina Radić, a 25. obljetnicu redovništva proslavile su s Kata Ostojić, s. Ivanka Talić i s. Ana Marić. Njihova misao vodilja bila je „Gospodin je moja snaga, pjesma!“ (Ps 118, 14).


Euharistijsko slavlje predvodio je mjesni biskup mons. Petar Palić uz suslavlje 15-ak svećenika.

Slavlje je započelo procesijom i svečanim ulaskom sestara jubilarki i svećenika u samostansku kapelu Svete Obitelji. Slavljenice su simbolično u rukama nosile zapaljene svijeće i prinijele ih do oltara. Provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina prije početka mise uputila je pozdravnu riječ okupljenima, kako je kazala, „na ovom povijesnom i za nas tako važnom mjestu, na posebnom komadiću zemlje humske, u Porcijunkuli i kolijevci naše Provincije, u ulici koja se znakovito zove Franjevačka“.

Nakon službe čitanja o. Biskup uputio je prigodnu homiliju. Potom su zlatne i srebrene jubilarke ponovno izrekle svoje predanje Bogu zajedno čitajući obrazac redovničkog zavjetovanja.

Prije završnog blagoslova s. Zdenka je izrekla čestitku sestrama slavljenicama i zahvalnost za duge godine vjernoga služenja Bogu, Crkvi, Provinciji i hrvatskom narodu, na ustrajnom i ostvarenom redovništvu, i još uvijek aktivnom apostolatu i zauzimanju za dobrobit Provincije: „na Boga oslonjene primljeni ste dar poziva vjerno živjele po svakodnevnoj molitvi, zdušnom katehetskom radu, u vođenju kuhinja i domaćinstava, predškolskom odgoju djece i njezi bolesnika, u održavanju i mudrom upravljanju vremenitim dobrima Provincije, a nadasve jednostavnom i tihom prisutnošću u kojoj je svatko iskusio što znači biti sestra“.

„Znakovito je“, kazala je s. Zdenka, „da ste ovo slavlje izabrale slaviti uz svetkovinu Gospe anđeoske ili Porcijunkule. I u bogatoj poruci ovog blagdana naziremo da je vaš hod bio protkan sviješću da redovnički poziv nije rezultat naših sposobnosti niti smo pozvani biti „bez grijeha“ nego – kako je u crkvici Gospe od Anđela doživio ‘asiški Sirotan’ i kako ističe papa Franjo, „biti i postajati sve više ‘grješnici kojima je oprošteno’“. Tako ste i vi, po franjevačkoj karizmi, brigu za spas vlastite duše pretvarale u brigu za spasenje bližnjih… Koliko li ste puta, svaka od vas na svoj način, bile ‘Porcijunkula’ – komadić Božje blizine i anđeo u nevoljama drugih?!“

Nakon euharistijske gozbe zajedništvo je u slavljeničkom duhu nastavljeno i kod stola, uz čestitke i pjesmu sustolnika.

https://ssf-mostar.com/